Üdvözlünk a Passion4Work blogján!

Passion4Work

Hány nap szabadság jár?

2016. február 11. - Passion4Work.hu

A húsz nap alapszabadság mellé jár pótszabadság is, amely az életkor előrehaladtával nő. Először 25 évesen jár egy nap pótszabi, ez 45 éves korig 10 napra kúszik fel. Ehhez adódik hozzá a gyermekek után mindkét szülőnek járó pótszabadság (egy gyermek után 2, két gyermek után 4, kettőnél több után pedig összesen 7 fizetett szabadnap – természetesen az életkorért járó pótszabadságon felül). Fogyatékos gyermekek szülei plusz két nap szabadságot kapnak.

A szabadság kiadásával összefüggésben azonban meg kell jegyezni, hogy:A húsz nap alapszabadság mellé jár pótszabadság is, amely az életkor előrehaladtával nő. Először 25 évesen jár egy nap pótszabi, ez 45 éves korig 10 napra kúszik fel. Ehhez adódik hozzá a gyermekek után mindkét szülőnek járó pótszabadság (egy gyermek után 2, két gyermek után 4, kettőnél több után pedig összesen 7 fizetett szabadnap – természetesen az életkorért járó pótszabadságon felül). Fogyatékos gyermekek szülei plusz két nap szabadságot kapnak.

jogi_esetek-szabadsag-1200x628px.png

A SZABADSÁGOT A MUNKÁLTATÓ ADJA, ÉS NEM A MUNKAVÁLLALÓ VESZI KI

Az Munka Törvénykönyve szerint a munkavállaló az összszabadság állományán belül 7 munkanap szabadsággal rendelkezik csupán. Azt is érdemes tudni, hogy a gyermekek után járó pótszabadsággal sem a szülő „rendelkezik”, azaz, nem akkor veszi ki, amikor arra a gyermekkel összefüggésben szükség mutatkozik. Ezt a pótszabadság részt ugyanúgy a munkáltató adja ki – kvázi, amikor jónak látja.

Ez persze nem jelenti azt, hogy a munkahelyen arra kell várni, hogy a főnők majd szól, mikor lehet szabadságra menni! Bár a munkaadó felelőssége, hogy a szabályoknak megfelelően kiadja az összes szabadságot, és nem hivatkozhat arra, hogy a munkavállaló nem vette azt ki, mégis mindkét fél elégedettsége érdekében érdemes a szabadságolásokat egyénileg és szervezeti szinten is tervezni – ezt célszerű már az év elején megtenni – és összehangolni, majd pedig az adott időpontban a munkáltatóval engedélyeztetni.

A bejegyzés trackback címe:

https://passion4work.blog.hu/api/trackback/id/tr578379338

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

os2_fan 2016.03.03. 09:49:27

Azt is érdemes tudni, hogy a magyar törvények szerint a szabadság napok tekintetében különbség van egy cégnél dolgozó munkavállaló és állami szférában dolgozó munkavállaló között.
A közalkalmazottaknak és köztisztviselőknek ugyanis nem az életkorral nő a pótszabadság, hanem a adott hivatásban eltöltött elismert éveinek arányában. Tehát aki pl. 45 évesen kerül pl. teljesen új munkakörbe egy kft-ből egy állami szervezethez, és nem ismerik el a hivatásban töltött éveit, annak is csak az alap 20 nap szabadság fog járni.
További "furcsaság", hogy a köztisztviselőknek több alapszabadság jár.
süti beállítások módosítása