Üdvözlünk a Passion4Work blogján!

Passion4Work

Home Office másként: na de mi is az a Hoffice és miért nem működik itthon?

2017. január 19. - Passion4Work.hu

home_office_maskent-1200x628px.pngPár éve robbant be az otthoni munkavégzés eddigi legérdekesebb és egyben legabszurdabb formája. A digitális nomádok lakásokat szállnak meg egy napra, hogy a coworking irodánál nagyobb kényelemben, de az otthoni magánnyal szemben mégis társaságban adjanak a munkának. Úgy tűnik azonban, hogy a Hoffice-nak nálunk nem nyitnak szívesen ajtót.

El tudja képzelni, hogy egy hétköznap reggel nem megy be munkahelyére, hanem a munkahelye jön el önhöz? Portásként engedi be az egymás után érkezőket, akiket érkezési sorrendben ültet a dolgozóhoz, az ebédlő-, majd a konyhaasztalhoz, a nappali foteljébe, végül a fürdőből előhozott sámlira. Ráadásul nem az irodából megszokott arcok – kedvelt vagy gyűlölt – munkatársak özönlik el a lakást, hanem vadidegenek. Hozzák magukkal laptopjukat, bepakolják ebédjüket a hűtőjébe, használják a WC-jét és elmerülnek a munkájukba. Ezután ön is asztalhoz ül – vagy, ami maradt – és munkához lát.

Így persze elég abszurdul hangzik, de a gyakorlat azt mutatja, hogy a magyar hostok valahogy így tekinthetnek a dologra. Előbb azonban nézzük, miről is van szó. A Hoffice mozgalom lényege, hogy a szólóban dolgozó, de társaságra és egy kis melegségre vágyó szabadúszók nem a kávéházakat és a co-working irodákat népesítik be, hanem - mint az iskolában - átjárnak egymáshoz „leckét írni”. A Svédországból néhány éve indult kezdeményezés célja azonban nemcsak a társaság biztosítása a magánzóknak, hanem a hatékonyság növelése is.

Így indult

A történet Svédországból indult, egy 35 éves közgazdász, Christofer Gradin Franzen azt találta ki, hogy ökoturizmussal fog foglalkozni, Sri Lankán. A polgárháború azonban átírta terveit és végül a Sarvodaya progamhoz csatlakozott, ahol közösségi alapon zajlott a napi tevékenységek elvégzése. Hazajövetele után ez alapján álmodta meg a Hoffice-t, amely a co-working irodáknál sokkal személyesebb és a módszertanának köszönhetően hatékonyabb munkavégzést kínálhat a szabadúszóknak, akiknek tényleg csak a laptopjukra és egy kis társaságra - meg persze wifire - van szükségük.

Módszertana is van a közös munkának

Ha valaki dolgozott már otthonról, az jól tudja, hogy a távmunka nem csak előnyökkel jár: a kényelem és a szabadság könnyen a hatékonyság rovására mehet. Éppen ezért a Hoffice megalkotói nem csak a munkavégzés helyét, de mikéntjét is újragondolták. Tíz-tizenkét főben érdemes meghúzni a lakásiroda vendégeinek számát, akik 45 perces turnusokban dolgoznak. Ezeket tíz perces szünetek választják el egymástól, amikor a résztvevők megosztják egymással a következő turnusra tervezett teendőiket. A következő szünetben pedig be tudnak róla számolni, hogy mit sikerült ebből megvalósítaniuk. Ezek a vállalások segítik, hogy tényleg hatékonyan teljen a nap.

A szolgáltatás ingyenes, de a házigazda költségeibe illik valamivel beszállni. A közös munka értéke Novák Evelin, a magyar csoport alapítója szerint nem csak abban merül ki, hogy a tagok ösztökélik egymást, de hasznos kapcsolatokra is szert lehet tenni. „A szabadúszók többsége olyan iparágakból való, akik kiegészítik, segíthetik egymás munkáját. Például egy online marketingesnek jól jöhet, ha a szoba másik végében egy fejlesztő vagy egy grafikus is ül. Ki tudja kérni a véleményét, de akár üzleti kapcsolatok is születhetnek” – mondja Evelin. Azonban gyorsan azt is hozzáteszi, hogy jó példákkal inkább más országok szolgálhatnak, ugyanis itthon eléggé félresiklott a dolog. A közel 400 fős Facebook-csoport oldaláról is az derül ki, hogy az utolsó közös munkanap még szeptemberben volt.

Idegenkedünk az idegenektől

„Jelentkezőkből nincs hiány, sok a szabadúszó Budapesten, aki beülne valakihez dolgozni, az ezzel kapcsolatos meetupokra is hamar elfogynak a helyek. Azonban ha a helyszín biztosításáról van szó, már nem ilyen pozitív a kép” – mondja Evelin. Ha mégis van egy lakás, az szempillantás alatt betelik, hiszen jellemzően 4-5, maximum 10 fő összeüléséről beszélünk. Véleménye szerint a magyar társadalom túlságosan zárkózott ahhoz, hogy idegenek előtt megnyissa lakásuk ajtaját, még akkor is, ha az átlagnál nyitottabb hipsztereket, yuccie-kat vagy az Y-generációt nézzük.

A csoporton belül egy másik közösség, a Digitális Nomádok a legaktívabbak, akik néhány havonta bejelentenek egy eseményt. Általában inkább "a barátomat beengedem vagy még az ő barátját, de mást nem szívesen” – féle hozzáállás a jellemző, ami azért problémás, mert barátok között a munkavégzés is könnyen komolytalanná válhat. „Kevésbé életszerű az, amikor barátok kérik számon egymást, hogy sikerült-e teljesíteni a 45 perces tervet” – mondja és hozzáteszi, hogy persze az nem is szentírás, de a hatékonyság miatt ajánlott. Ehhez egyébként a svéd alapítók ki is dolgoztak több egésznapos YouTube-os sorvezetőt is, amiben nemcsak a turnusokat és a szüneteket mérik, de az ülőmunka miatt például tornát is belecsempésztek a napi rutinba.

A kezdeményezés népszerűsítéséhez még multikat is sikerült megnyerni, 2015-ben a Hoffice együttműködött a Dolgozz Otthonról Nap-pal, ahol a vállalatokat próbálták ösztökélni arra, hogy ne idegenkedjenek a távmunkától, és próbálják beépíteni vállalati kultúrájukba.

Evelin szerint Nyugat-Európában jobban lelkesednek a Hoffice-ért. Bár a térkép alapján első ránézésre tényleg úgy tűnhet, hogy a Hoffice meghódította a világot, ha közelebbről szemügyre vesszük a több mint kilencven csoportot, sokban hasonlóan szerény aktivitást találunk, mint a magyarban. Nem úgy a franciáknál, ahol annyira rákaptak, hogy létrehozták a saját verziójukat, a Cohome-ot, ami már tizennégy francia városban üzemel, a Facebook alapján igen aktívan.

Céges buli bármikor

A szabadúszók a céges bulikból is kimaradnak, ezért az eredetileg kisgyermekes anyukák vállalkozását segítő MOMents365-nél úgy gondolták, szerveznek nekik is karácsonyi partit. A kezdeményezők nem terveztek nagy bulit, ezért mindössze 30 helyet hirdettek meg, ami pillanatok alatt betelt. Ezért megduplázták a létszámot, de így is 200-an kerültek várólistára. Az eseményt szervező Szabó Áginak 30-40 céges támogatót is sikerült kerítenie, így a tombolán – mert az is volt – végül mindenki kapott valamit. A fődíj egy féléves coworking irodabérlet volt, a bulinak helyet adó Clusterhausban.

A jól sikerült buli csak egy a MOMents365 közösségépítő tevékenységei közül, jövőre havonta terveznek valamilyen eseményt, amelyen a szabadúszók társaságra lelhetnek. „Hiányzik nekik, hogy valaki megveregesse a vállukat” – magyarázza Ági, aki egyelőre nem szeretne részleteket elárulni a jövő évi programokról. Annyi biztos, hogy az ilyen kezdeményezések ráférnek a magánzókra, hogy nyitottabb és aktívabb közösségként jó példát mutassanak az atipikus munkavégzéstől jellemzően idegenkedő nagyvállalatoknak.

Forrás: hvg.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://passion4work.blog.hu/api/trackback/id/tr7112137921

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása