Üdvözlünk a Passion4Work blogján!

Passion4Work

Csúcson a munkaadók felvételi kedve

2015. december 14. - Passion4Work.hu

Egyre égetőbb problémát jelent Magyarországon a szakemberhiány. Bár nem speciális „ország-jelenségről” van szó, de hazánkban a problémát súlyosbítja az is, hogy az alacsony bérek miatt egyre többen vállalnak külföldön munkát. A magyar munkabérek mostanra nem csak a nyugat-európai fizetésekhez képest számítanak alacsonynak, hanem régiós összehasonlításban is. Míg egy pontig az olcsó munkaerő vonzóvá tehet egy országot a befektetők számára, bizonyos szinten túl olyan munkaerőhiányt okoz, amely már az adott ország vagy vállalat versenyképességét veszélyezteti.

munkaeropiac-felveteli_kedv-1200x628px-b.PNG

Jól mutatja ezt, hogy például a magyarországi munkaadók felvételi szándéka 4 százalékponttal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. A mutató értéke már a második egymást követő negyedévben a legoptimistább szinten van 2009 harmadik negyedéve óta, vagyis a foglalkoztatási szándék csúcson van Magyarországon.

A legerősebb felvételi kedvet a vendéglátóiparban, a gyártás területén mutatták ki. Azonban a szállítmányozás-raktározás, a kommunikáció, illetve a pénzügyi-biztosítási, az ingatlan és üzleti szolgáltatások területén is magas a felvételi igény

A felmérés eredményeinek gyakorlati igazolását jól mutatja, hogy a Passion4Work is számos álláslehetőséget kínál ezekben az ágazatokban. Szerényebb, „csak” 7 százalékos emelkedéssel számolnak a köz- és szociális szférában, valamint a kereskedelemben. A leggyengébb, de ott is plusz 4%-os a mutató, a közüzemi szolgáltatások munkaadói jelentették.

Az ágazati bontással összhangban a regionális várakozások is emelkednek: mind a nyolc magyarországi régió munkaadói növekvő felvételi kedvvel kalkulálnak a következő negyedévben. A legnagyobb mértékű bővülést az észak-magyarországi munkaadók várják: itt a mutató +21%-on áll, Nyugat Dunántúlon +18, míg a Közép Dunántúlon +12%. A budapesti és a dél-dunántúli munkaadók +9%-os, míg a közép-magyarországi és dél-alföldi munkaadók +8%-os mutatót jelentettek. A legnagyobb mértékben a nagyvállalkozásoknál (250 dolgozó fölött) számítanak bővülésre a munkaadók, ahol +19% a mutató értéke, míg +13%, illetve +10% a közepes- és kisvállalkozásoknál. A mikrovállalkozások munkaadói óvatosan optimista, +8%-os előrejelzést adtak.

Európai kitekintésben a török munkavállalók kilátásai a legjobbak. Szlovákiából most jelezték a legmagasabb felvételi kedvet a munkaadók, míg Olaszországból először érkezett pozitív mutató 2011 első negyedéve óta. A finn és francia munkaadók jelezték a legalacsonyabb mutatót 2016 első negyedévére vonatkozóan.

Forrás: Profession.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://passion4work.blog.hu/api/trackback/id/tr598171348

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása