Üdvözlünk a Passion4Work blogján!

Passion4Work

Kirúghatnak egy e-mail miatt? Egyáltalán, a főnököm elolvashatja az e-mailjeimet?

2016. április 14. - Passion4Work.hu

Csütörtök. Akkor jogi esetek.

Ezen a héten egy sokakat érintő kérdés kerül terítékre nálunk; kirúghatnak egy e-mail miatt? Egyáltalán, a főnököm elolvashatja az e-mailjeimet?  - a munkahelyi email fiókok útvesztőjében keressük a választ, amit meg is találtunk szakértőink segítségével. Olvassátok csak az erre vonatkozó jogi összefoglalást!

jogi_esetek-fonok_olvas_mail-1200x628px-a.PNG

A munkavállaló levéltitokhoz (beleértve az e-maileket is) fűződő személyi jogát a Munka törvénykönyve (Mt.) 9. paragrafusa korlátozza, de csak abban az esetben, ha erre a munkaviszony rendeltetésével közvetlenül összefüggő okból feltétlenül szükség van, és a cél elérésével arányos. A személyhez fűződő jog korlátozásának módjáról, feltételeiről és várható tartamáról a munkavállalót előzetesen tájékoztatni kell.

A munkahelyi elektronikus levelezés esetén kétféle postafiók lehet: olyan, amelyet az alkalmazott személyes használatára (is) adott a munkáltató, illetve amit kizárólag a cég ügyeinek intézésére. A vezető ez utóbbi postafiókba és e-mailekbe bármikor betekinthet, a munkavállaló saját, személyes postafiókjába viszont kizárólag a dolgozó írásbeli hozzájárulásával.

Ha valakit a miatt bocsátanak el, amit a személyes levelezéséből tudott meg a munkaadó (például panaszkodott a munkahelyre, kollégákra, stb.), akkor jogellenes a felmondás. A jogtalanul megszerzett bizonyítékra hivatkozva nem élhet felmondással a munkaadó. A jogszerűtlen munkáltatói ellenőrzés miatt azonban azonnali hatállyal felmondhat a munkavállaló, sőt akár az ellene elkövetett sérelem miatt pénzt is követelhet a cégtől. Ha valaki úgy érzi, hogy jogai sérültek, akkor az illetékes munkaügyi bírósághoz vagy a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz fordulhat.

A bejegyzés trackback címe:

https://passion4work.blog.hu/api/trackback/id/tr578608452

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Behajtó70 2016.05.30. 09:57:24

Céges mail? Akkor mit akarsz! Céges gépen nézed a sajat emailt? Akkor megint mit akarsz! Menj inkább munkanélkülire, dolgozni nem vagy való.

Faus to 2016.05.30. 09:57:25

A két email tipust kicsit ki lehetett volna bővebben is fejteni.
süti beállítások módosítása