Üdvözlünk a Passion4Work blogján!

Passion4Work

AZ ELSŐ MUNKAÜGYI HIVATAL

2016. július 07. - Passion4Work.hu

elso_munkaugyi_hivatal-1200x628px.png

Az első munkaügyi hivatal

A 17. századi francia történelem egyik legkiemelkedőbb alakja az alacsony nemesi származással bíró Richelieu bíboros volt, aki XIII. Lajos uralkodása idején Franciaország tényleges irányítójává vált. A hugenotta vallásháborúkban meggyötört országban a bíboros konszolidálta a központi hatalmat és infrastrukturális fejlesztéseket indított, de ő volt az is, aki szerint a jó munkaerőnek munkahelyet kell teremteni, ezt pedig úgy lehet a legkönnyebben megoldani, ha a munkát keresőket és a munkaadókat egy irodába gyűjtik össze.

Így a bíboros kezdeményezésére 1631. július 4-én Párizsban megkezdte működését az első munkaügyi hivatal, a „Bureau d’Adresse”. Itt minden munkakeresőnek kötelező volt lejelentkeznie, személyes adatainak, szakképesítésének és elérhetőségének megadásával. A munkaadók ide betértek, és itt választották ki a számukra legalkalmasabb munkaerőt.

A munkaügyi hivatal sokáig igen sikeresen működött, később azonban megszűnt. Az 1800-as években karolták fel a munkások újra az ötletet. A munkaközvetítő iroda a „Bourse d’Adresse” néven vált ismertté. Ez a központ azonban már szélesebb körű szolgáltatást nyújtott, mint a Richelieu-féle iroda, ugyanis a munkaközvetítésen túl továbbképzéssel is foglalkoztak. Az első világháború után pedig már munkanélküli segélyért is lehetett ide folyamodni.

Akárcsak napjainkban. De a segélynél azért lényegesen jobb, ha az embernek állása van, rendszeres jövedelme, illetve biztos munkahelye és ezért nem is feltétlenül kell a munkaügyi központok szolgáltatásait igénybe venni, mert például a Passion4Work kínálatában is – egy bíboros ténykedése nélkül is – számos vonzó munkalehetőség közül lehet választani.

Forrás: ng.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://passion4work.blog.hu/api/trackback/id/tr858870154

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása