Üdvözlünk a Passion4Work blogján!

Passion4Work

A szabadságkiadásról A-Z-ig!

2015. október 01. - Passion4Work.hu

szabbikiadas-1200x628px-end.PNG

 

Meglehetősen sok tévhit létezik, melyek hajlamosak összekavarni a munkavállalók gondolatait, ha szabadságról van szó.
Megpróbáltuk a legfontosabbakat összeszedni.

Kérhetünk-e pénzt szabadság helyett?

 

Sokak inkább ezt a lehetőséget választanák, azonban ez csupán egyetlen esetben lehetséges. A Munka Törvénykönyve szigorúan szabályozza, milyen esetben lehet pénzt adni szabadság helyett. Ez nem más, mint az a helyzet, amikor a munkaviszony megszűnik, a munkavállaló pedig a megszűnésig nem vette igénybe az összes, időarányosan járó szabadságát. Ilyenkor pénzben kell kifizetni a ki nem vett szabadságot.

Hogyan is kell számolni a szombat és vasárnapot?

 

Kétféle esetet különböztetünk meg. Az egyik, ha valaki úgy dolgozik, hogy a hétvége a rendes munkaidejébe beletartozik. Ilyenkor az ő munkaidő-beosztása szerinti napokat kell számolni. A másik eset, ha hétfőtől-péntekig tart a munkavégzés. Ilyenkor, ha 7 napot akarunk kivenni, akkor a munkaszünet nála a következő hét keddig lesz érvényes és legközelebb szerdán kell dolgoznia. A szombat vasárnapot nála tehát nem számoljuk.

Jár a próbaidő alatt szabadság, vagy a munkáltató belátására van bízva, hogy a próbaidő alatt elenged-e?

 

A szabadság kiadásának időpontját a munkáltató határozza meg, azonban a munkáltató évente 7 munkanap szabadságot legfeljebb két részletben a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban köteles kiadni, illetve ha a munkavállaló munkaviszonya év közben kezdődött, úgy a 7 munkanap szabadságot arányosítani kell. Utóbbi szabályt a munkáltatónak viszont nem kell alkalmaznia a munkaviszony első 3 hónapja, vagyis a próbaidő alatt. Ha tehát a próbaidő alatt szeretne a munkavállaló szabadságra menni, akkor ennek engedélyezése valóban kizárólag a munkáltatótól függ.

Hogyan alakul a szabadság a részmunkaidős munkavállalóknál?

 

Annak, aki részmunkaidős foglalkoztatásban dolgozik, semmivel sem jár kevesebb szabadság, mint annak, aki teljes munkaidőben végzi a munkáját. Azaz, ha valaki napi 4 vagy 6 órában dolgozik, ugyanannyi szabadság jár, mint annak, aki napi 8 órában dolgozik.

Új munkahelyre átvihető-e a ki nem vett szabadság?

 

Sokan gondolják úgy, hogy munkahelyváltáskor a ki nem vett szabadságukat az új helyre is átvihetik. Ez azonban nem igaz. Ahogyan azt feljebb leírtuk a munkaviszony megszűnésekor a ki nem vett szabadságot pénzben kell megváltani, kifizetni a távozó munkavállaló részére. Így az új munkahelyre nem vihető át a szabadság.

 

További témákért a munka és az álláskeresés világából olvasgathatsz tovább NÁLUNK!

A bejegyzés trackback címe:

https://passion4work.blog.hu/api/trackback/id/tr467875200

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása