Üdvözlünk a Passion4Work blogján!

Passion4Work

Nem része már a munkajogi szabályozásnak az iskolaszövetkezet

2016. október 05. - Passion4Work.hu

A Munka Törvénykönyvének az iskolaszövetkezeti munkaviszonyról szóló paragrafusai (Mt. 223-227.§) 2016. szeptember 1. napjával hatályon kívül helyezésre kerültek. Ezt követően az iskolaszövetkezetekről és a szövetkezetekről szóló 2006. évi X.tv. rendelkezései irányadóak, ahol az iskolaszövetkezet külön fejezetet is kapott.

A szövetkezeti törvény szerint tehát az iskolaszövetkezet és az iskolaszövetkezet nappali tagozatos tanuló, hallgató tagja közötti külső szolgáltatásra vonatkozó tagsági megállapodásra a Ptk. megbízásra vonatkozó, valamint a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvénynek a szövetkezeti törvényben megjelölt szabályait kell megfelelően alkalmazni. Ennek megfelelően a munka- és pihenőidő vonatkozásában a törvény kimondja, hogy az iskolaszövetkezet nappali tagozatos tanuló, hallgató tagja részére,

§  ha a feladatteljesítés tartama a napi hat órát meghaladja, napi húsz, ha a napi kilenc órát meghaladja, további napi huszonöt perc munkaközi szünetet kell biztosítani.

§  ha két egymást követő napon végzi feladatát, a napi munka befejezése és a következő napi munka megkezdése között legalább tizenegy óra pihenőidőt kell biztosítani.

Az Mt. szabadságra vonatkozó rendelkezéseit pedig azzal az eltéréssel kell alkalmazni, hogy a munkában töltött időnek a külső szolgáltatás keretében végzett feladatteljesítés időtartama minősül, amelynek keretében minden tizenhárom feladatteljesítéssel töltött nap után egy nap szabadság jár.

A munka díjazására vonatkozó Mt-beli szabályok közül csupán egyetlen alkalmazandó az iskolaszövetkezet esetén. A szolgáltatás fogadójánál történő feladatteljesítés tartamára járó, az egyes feladatokhoz kapcsolódó díjazásnak el kell érnie a minimálbér összegét.

A 18. életévüket be nem töltött munkavállalókra viszont speciális szabályok vonatkoznak. Ha az iskolaszövetkezet tagja a tizennyolcadik életévét még nem töltötte be, az iskolaszövetkezet üzletszerű gazdasági tevékenységében személyes közreműködésére - ideértve a munkaviszony, illetve a polgári jogi jogviszony keretében történő munkavégzés esetét is -, az Mt.-ben foglalt, a fiatal munkavállalók munkajogi védelmére vonatkozó rendelkezések figyelembevételével kerülhet sor.

forrás: hrportal.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://passion4work.blog.hu/api/trackback/id/tr3311769787

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása