Üdvözlünk a Passion4Work blogján!

Passion4Work

Két robotvásárlási tanácsadót szeretnék!

2015. december 01. - Passion4Work.hu

Teljesen átalakíthatja a jövő munkahelyeit- és formáit a technika robbanásszerű fejlődése, a társadalmi, demográfiai átrendeződés, valamint a makroökonomiai változások. Az újságírók, postások, könyvtárosok munkájára nem lesz szükség, de robotvásárlási tanácsadóra és távsebészre igen! A jövő szervezetét a sokszínűség jellemzi, gyökeres változást hoz, hogy öt generáció dolgozik majd egyszerre a vállalatoknál – hangzott el a Munkáltatók Esélyegyenlőségi Fóruma (MEF) szakmai konferenciáján a közelmúltban.

Az elkövetkezendő néhány évtizedben rengeteg állás szűnik meg, kutatások szerint a ma létező munkahelyek harminc-nyolcvan százaléka erre a sorsa juthat, mert az eddig emberek által végzett folyamatok egyszerűen automatizálhatóakká válnak. A cloud (felhő) alapú rendszerek, az algoritmusok képesek helyettesíteni a hús vér munkavállalót. Ez elsősorban az adminisztratív, kevés kreativitással járó munkákra lesz jellemző, de a mappákban, aktákban, sőt még az Excel-táblákban vezetett nyilvántartásoknak és rendszereknek is rövidesen teljesen búcsút inthetünk. Ám néhány éven belül nemcsak ezekben a munkakörökben válhat feleslegessé az emberi kéz.

munkaeropiac-robotvasarlas-1200x628px-1b.PNG

A drónok megjelenése például a szállítmányozási cégeknél, a játékiparban a 3D nyomtatók, szállítmányozásban, építőiparban, autóiparban okoz majd gyökeres átalakulást. Ezen új technológiákkal néhány év múlva autót, játékot, építőipari elemeket is fogunk tudni nyomtatni és nem az autógyárak fogják tervezni az autókat, hanem különböző online közösségek. Ezzel párhuzamosan feleslegessé válnak az újságírók, favágók, utaskísérők, postások, könyvtárosok, adóügyintézők, taxi diszpécserek, földművesek, utazási ügynökök munkája is. Felkapottak lesznek viszont a robotvásárlási tanácsadók, távsebészek, utazási élménytervezők, vállalati káosz menedzserek, online temetkezési vállalkozók, virtuális szeméttakarítók, testrész tervezők.

Nagyon fontos lesz több szempontból is a jövő munkavállalójának a rugalmasság. A rugalmasság alatt azonban nem csak a távmunka értendő. A jövő munkahelyén természetes lesz a rugalmas munkaidő, a projekt alapú feladatvégzés, az otthonról végzett munka, a kiszervezés, a szabadúszói lét. És nem csak a masszázzsal, a jógával és a sporttal lehet majd motiválni a dolgozókat, hanem a valódi szabadság (rugalmasság) biztosításával.

Forrás: HRportal.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://passion4work.blog.hu/api/trackback/id/tr818130700

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása