Üdvözlünk a Passion4Work blogján!

Passion4Work

Steve Jobs és az okos emberek

2015. október 16. - Passion4Work.hu

Úgy ismeri mindenki Steve Jobs-ot mint az Apple atyját és talán a Pixar feltámasztóját. Azonban már a gyermekéveivel kevesen vannak tisztában, pedig az is igen tanulságos.

Anyja, Joanne Schieble katolikus német bevándorlók gyermeke, apja, Abdulfattah „John” Jandal gazdag szír muzulmán családból származott. Az egyetemen ismerkedtek össze, ahol Jandal tanársegéd volt, Schieble végzős hallgató. A lány szülei ellenezték a kapcsolatot és amikor 23 évesen Joanne Schieble teherbe esett, haldokló apja azzal fenyegette, hogy ha hozzámegy Abdulfattahhoz, kitagadja. A kényszerítő körülmények hatására a pár az örökbe adás mellett döntött. Az anya egyetlen feltételt szabott, miszerint csak diplomás pár fogadhatja örökbe gyermekét. 1955. február 24-én, amikor megszületett a fiú, a terv szerinti örökbefogadó pár – egy ügyvéd és felesége – visszakozott, hogy inkább lányt szeretnének. Így az örökbefogadó listán soron következő pár kapta meg a gyermeket. Ők azonban nem hogy diplomások nem voltak, de még a középiskolát se végezték el. Örökbefogadó szülei Paul Reinhold Jobs, aki a Parti Őrségnél volt gépész, felesége az örmény származású Clara Hagopian. Joanne Schieble így kezdetben megtagadta a papírok aláírását és hetekig bizonytalan volt a gyermekelhelyezés sorsa. Végül kompromisszumra jutottak, Joanne Schieble csak azzal a feltétellel egyezett bele az örökbe adásba, ha az örökbefogadó szülők nyitnak Steve-nek egy betétszámlát a majdani egyetemi tandíj kifizetésére.

Örökbefogadó szülei még egy kislányt is örökbe fogadtak, azután a család, egy munka lehetősége miatt — a mai Szilícium-völgybeli — Mountain View-ba költözött. A fiatal Steve Jobsra nagy hatással volt apja ezermester-tudása és tökéletességre való törekvése. Később többször is említést tett erről a meghatározó időszakról.

Kikövetkeztethetjük, hogy nem minden a diploma, hiszen Jobs-ra leginkább az ezermesterség volt a legmeghatározóbb, kellett a gyakorlati tudás is ahhoz, hogy ekkora céget hozzon létre és tegyen naggyá.

Az is motiváló lehet a számunkra, hogy ugyan adoptált gyerekként nőtt fel, illetve kezdetben nem éltek olyan fényesen, ám mégis világhírűvé vált a tehetsége miatt. Mindig rajtunk múlik, az egyénen, hogy mire visszük, mire megyünk a tehetségünkkel, s ki lehet törni!

Ugyan van több fontos szállóigévé vált mondata, ám az alább olvasható kiemelkedően releváns:

jobs_1.jpg

"Nincs értelme azért felvenni okos embereket, hogy megmondjuk nekik, mit csináljanak, azért alkalmazzuk őket, hogy ők mondják meg nekünk, mit csináljunk!" / Steve Jobs /

Sajnos kevesen vélekednek ekképpen, mint ahogyan Steve Jobs tette. Való igaz, így feleslegessé válik az a szó a munkavállalók kapcsán, hogy okos, ha egyrészt nem használjuk ki, másrészt robotként számolunk velük.

Engednünk kell kibontakozni a kiemelkedő munkavállalókat, mert hatékonyabbá teszik a céget!

A bejegyzés trackback címe:

https://passion4work.blog.hu/api/trackback/id/tr37970975

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása