Üdvözlünk a Passion4Work blogján!

Passion4Work

Munkaerő-kölcsönzésben foglalkoztatható-e nappali tagozatos egyetemista?

2015. november 19. - Passion4Work.hu

Újabb csütörtök, újabb jogi esetekkel foglalkozó cikk a P4W csapatától!

E héten a nappali tagozatos egyetemisták munkaerő-kölcsönzésben való foglalkoztatását boncolgatjuk: dolgozhatnak-e munkaerő-kölcsönzésben?

jogi_esetek-diak-1200x628px-b1.png

A munka törvénykönyve szerint munkavállalóként az létesíthet munkaviszonyt, aki a 16. életévét betöltötte, tehát azt kell mondanunk, hogy igen, dolgozhat munkaerő-kölcsönzésben a nappali tagozatos hallgató. A munkavégzéshez szükséges, hogy a nappali tagozatos egyetemista rendelkezzen adóazonosító jellel. Ha munkaviszony keretében végez munkát, akkor a személyi jövedelemadóról szóló törvény alapján adózási szempontból jövedelem bérjövedelemnek tekintendő, ezért a munkáltató az általános szabályok szerint köteles levonni és megfizetni utána a személyi jövedelemadó-előleget – ez 16%-ot jelent. Egészségügyi szolgáltatásra, társadalombiztosítás valamennyi ellátására – táppénz, nyugdíj – is jogosult lesz. 8,5% egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékot, valamint 10% nyugdíjjárulékot fizet a jövedelméből. Valamint nem utolsó sorban nekik is jár a 20 nap fizetett szabadság.

Azt viszont nem szabad elfelejtenünk, hogy hasznos dolog, hogy e területen is dolgozhatnak a hallgatók. Ha a tanulmányaik nem engedik meg a 8 órás munkaidőt, részmunkaidőben is dolgozhatnak. Az ő foglalkoztatásuk a gazdaságnak is jót tesz, hiszen aktív munkavállalókká válnak az amúgy is komoly munkaerőhiánnyal küzdő munkaerőpiacon. Összefoglalva, mind a munkavállalónak, mind a munkáltatónak megéri az együttműködés, s a Munka törvénykönyve szerint dolgozhatnak munkaerő-kölcsönzésben a nappali tagozatos hallgatók is.

Ha végére értél a cikknek és épp állást keresel, akkor látogass el a Karrierportálunkra, ahol garantáltan meg fogod találni a rád szabott állást:

www.p4wkarrierportal.hu

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://passion4work.blog.hu/api/trackback/id/tr598090748

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása