Üdvözlünk a Passion4Work blogján!

Passion4Work

3000 ember veszítette el a segélyét hirtelen

2016. november 15. - Passion4Work.hu

Egyetlen hónap alatt 2,3 százalékkal nőtt az ellátás nélküli álláskeresők száma, a megugrás azonban "természetes" az év ezen szakaszában.

3000_segelynelkul-1200x628px.png

Szeptemberben összesen 140 635 olyan nyilvántartott álláskereső volt, akik bármiféle ellátás nélkül voltak kénytelenek átvészelni a hónapot - derül ki a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adataiból. Augusztushoz mérten ez a változás 3114 személyt jelent, ami első ránézésre meglepőnek hathat, ám a korábbi évek azonos időszakai alapján jellemző ez a változás. Idén egyébként ennél nagyobb havi szintű változásra márciusban volt példa, ám az főként a közmunkaprogramok vége és az új programok indulása közötti átmeneti időszakkal magyarázható.

A mostani helyzet azonban más szempontból is rendkívüli, hiszen annak ellenére, hogy növekedett az ellátás nélküliek száma, a nyilvántartott álláskeresők 1300 fővel lettek kevesebben, 282 049-en voltak az adatok szerint.

Ilyen ellentétes irányú mozgásra nagyon régen nem volt példa, legutóbb 2013 májusában történt hasonló. Ez azt is eredményezte, hogy a teljes álláskeresői csoporton belül 48,5 százalékról 49,9-re ugrott az ellátás nélküliek aránya. Vagyis minden második állástalan bármiféle anyagi ellátás, segítség nélkül kénytelen élni a mindennapokat.

Ami az új munkahelyeket illeti, augusztushoz képest közel 5000-rel több új munkaerőigény jelentkezett szeptemberben, összesen 44 860 pozíció nyílt meg az álláskeresők számára. Ebből 25 651 állami támogatással jött létre, döntő többségében közmunkás állást jelentett, a piac önerejéből pedig 19 209 új munkahelyet hozott létre. Utóbbi havi szinten közel 3300-zal, előző év azonos időszakához képest pedig 700-zal jelent több állást.

Összességében egyébként a munkaerőpiac szeptemberben gyengébben teljesített a munkahelyek szempontjából, mint egy évvel korábban. Az államilag támogatott pozíciók elmaradása azt eredményezte, hogy az összesített adat is 23 ezerrel kevesebb a 2015. szeptemberinél. Amennyiben Te is állást keresel, nézz szét friss állásajánlataink között!

A bejegyzés trackback címe:

https://passion4work.blog.hu/api/trackback/id/tr7211962971

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása