Üdvözlünk a Passion4Work blogján!

Passion4Work

Elkerülhetetlen lenne a rugalmas munkaidő?

2016. január 15. - Passion4Work.hu

Nagyon kevés helyen írják már elő, hogy szigorúan kötött, 8-16 óráig tartó munkaidőben dolgozz. Természetesen a digitális forradalomnak köszönhető ez a trend, ám talán legalább annyira annak is, hogy egyre több cég ismeri fel, hogy a reguláknál fontosabb az eredményesség.

Nem vitás, leginkább az Y generáció az, akik különösen kedvelik a rugalmas formákat, ám mellettük nem csak a fiatalok kutakodnak második jövedelemforrás után a főállásuk mellett, s nem csak azért, mert összébb kell húzni a nadrágszíjat.

munkaeropiac-rugalmas_munkaido-1200x628px-5a.PNG

Inkább rugalmas munkaidő, mintsem a béremelés?

Közvetett módon a hangulatot is javítja a rugalmas munkaidő, azonban jót tenne direkt módon is: növekedne az államkassza is valószínűleg! A briteknél 2014 óta törvény szabályozza a rugalmas munkavégzést, a közgazdászaik szerint amióta bevezették, az államkasszán is megmutatkozik, mekkora szintre emelkedett az üzleti hatékonyság és elégedettség.

A munkajog.hu megfogalmazza, hogy a rugalmasság nem a munkavégzés formájára alternatíva, inkább több fogalmat takar. A rugalmasság eszerint vonatkozhat:

  • hány órát dolgozik a munkavállaló
  • a törzsidő beosztására, amikor a munkanapja hossza adott, de a kollégán múlik, hogy mikor kezdi el és fejezi be
  • a nálunk népszerűtlen részmunkaidőre (4 vagy 6 óra)
  • a nálunk nem túl bevett munkakörmegosztásra

A HR Portál szerint az új munkahely kiválasztásánál nagyon releváns szerep jut annak, hogy rugalmas munkaidőben történik-e a napi teendők végzése. Bizonyos kutatások szerint jobban motivál minket a rugalmas munkaidő, mint a céges autó, telefon, sőt a munkavállalók közel kétharmada az 5%-os béremeléssel szemben is ezt választaná.

És te?

Szerencsére nem kell sokat töprengeni, hol keressetek olyan állásokat, amelyek rugalmas munkavégzést kínálnak. A P4W Karrierportáljára kattintva csemegézhettek néhány közül:

www.p4wkarrierportal.hu

A munka a szenvedélyed

Gyakori, hogy főállás lesz a fusiból – nem csoda, hiszen az anyagiakon kívül a leggyakoribb ok a passion. A mellékjövedelem-forrásból egy idő után főállás lesz – érthető, hiszen a pénzen kívül a leggyakoribb ok a szenvedély.

Közösségi médiák

Hála a közösségi médiának ma szinte bárhol, bármikor beleszaladhatunk egy ránk szabott ajánlatba. Kézenfekvő hely erre a LinkedIn – számos álláskereső portálon önéletrajzként is elfogadják a szakmai profilunkat (A Passion4Work oldalát is megtalálhatjátok ezen a közösségi portálon). de nem ritka, hogy a Facebookon két cukisági megosztás között épp arról ad hírt egy cég, hogy a magunkfajtát keresi. Ugyanezeken a platformokon felépíthetjük azt a masszív kapcsolati hálót, amely a munkakeresés minden fázisában segítség lehet.

Technológia – új lehetőségek tárháza

Ma már szinte mindenkinek a zsebében helyet kap az okostelefon, rendelkeznek laptoppal és adott a WI-FI lehetőség is – ezek mind-mind új lehetőségeket hordoznak magukban. Rengeteg üzleti alkalmazás elérhető, amelyek megtörték a korábbi vállalati eszközmonopóliumot. Minél kifinomultabb és sokrétűbb az alkalmazás, annál inkább használható a vállalkozásban. Létezik már olyan applikáció is, amely jogilag érvényes szerződést, céges aláírást, egyéb irathitelesítést tesz lehetővé a telefonunkon. Valószínűleg pillanatok kérdése, hogy a magyar piacon is elérhető legyen hasonló, azt mindenesetre megmutatja, hogy a tárgyak internete az üzleti működést is nagy lendülettel veszi birtokba.

 

Forrás: HR Portál

A bejegyzés trackback címe:

https://passion4work.blog.hu/api/trackback/id/tr188275164

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása