Üdvözlünk a Passion4Work blogján!

Passion4Work

Kiábrándító az ország versenyképessége

2016. október 26. - Passion4Work.hu

A legfrissebb a Világgazdasági Fórum (World Economic Forum – WEF) által készített versenyképességi rangsorban Magyarország a vizsgált 144 ország közül a 69., az Európai Unión belül pedig a 25. Ez amellett, hogy 6 hellyel rosszabb az előző évinél, történelmi mélypontot is jelent. Ennyire rosszul ugyanis sosem állt még Magyarország

15 évvel ezelőtt még a vizsgált országok sorában a 28. helyet birtokolta, ami a legjobb valaha regisztrált adatnak minősül. Innen 6 év alatt a 47. helyre csúsztunk vissza, majd 2008-ban a válság kitörésének évében egy 15 helyes zuhanást követően a 62. lett Magyarországon. És bár innen fokozatosan javult a helyzetünk, 2012-ben egy újabb 12 pontos visszaeséssel a 60. helyre csúsztunk vissza.

Innentől kezdve egészen mostanáig a 60., 63. helyeken időzött hazánk. 15 év alatt tehát 41 helyet zuhant a versenyképességünk, noha ez az idősík olyan sok évet ölel fel, hogy viszonylag nehezen is lehet összehasonlítani a 2001-es körülményeket a jelenlegivel. Nem sokkal jobb a helyzet akkor sem, ha 2010-hez mérjük a változást, hiszen akkor 17 helyes rontásról kell beszélnünk.

Ugyanakkor arról sem szabad megfeledkezni, hogy a sorrendben történő visszaesés nem feltétlenül csak a hazai intézményi, gazdasági, üzleti környezet romlására vezethető vissza. Ha ugyanis a rangsorban közelben szereplő országok nagyobb javulást mutatnak a magyarnál, akkor az is ide vezethet.

A versenyképességi rangsorban elfoglalt helyezéseket 3 alindex határozza meg: az alapvető követelmények (intézményi, infrastrukturális stb.), a hatékonysági (makrogazdasági mutatók) és az innovációs, üzleti tényezők.

2001 óta mindhárom alindex esetében romlott Magyarország helyezése, főként az innovációs és az üzleti tényezők esetén, ahol a 15 évvel ezelőtti 21. helyezésünk után jelenleg a 97.-en állunk. A makrogazdasági területen "mindössze" 18 helyet rontottunk, az 56.-ak lettünk, az alapvető követelmények, vagy intézményi háttér területén pedig 43 helyezést csúsztunk vissza.

Ahogy a korábbi években, úgy az idén is Svájc a világ legversenyképesebb állama a Világgazdasági Fórum frissen publikált felmérése szerint. A dobogós helyeken nem történt változás az előző évhez képest: Svájcot Szingapúr és az Amerikai Egyesült Államok követi. A rangsor első harmadát nagyrészt európai országok és más OECD-tagállamok foglalják el, de előkelő helyen szerepelnek a gyorsan növekvő felzárkózó országok is, mint Kína (28.), India (39.) vagy Oroszország (43.). A lista utolsó három helyén Csád, Mauritánia és Jemen áll.

Az Európai Unió versenyképességi pontszáma 4,75-ről 4,79 pontra nőtt egy év alatt, ám még így is le van maradva a legnagyobb versenytársaktól, sőt, az Amerikai Egyesült Államokkal szemben például nőtt a lemaradása, már közel egy pont a különbség. Japánnal és Dél-Koreával szemben kissé javult az EU pozíciója.

Az EU-tagállamok közül a legjobb indexet Hollandia érte el, így a globális lista 4. helyére került, megelőzve Németországot. Az unión belül a legnagyobb javulást Málta (0,13 pont), Bulgária (0,12) és Szlovénia érte el, míg a legtöbb pontot Ciprus (0,19) veszítette. A 28 uniós tag közül 20 javított a versenyképességén, 2 stagnált, 6 tagállam rontott.

Forrás: mfor.hu

 

A bejegyzés trackback címe:

https://passion4work.blog.hu/api/trackback/id/tr211839567

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása