Üdvözlünk a Passion4Work blogján!

Passion4Work

Ennyit ér a magyar minimálbér?

2016. február 10. - Passion4Work.hu

Idén 353,05 euróra emelkedett a magyar minimálbér a Eurostat nemrég frissített adatbázisa szerint, ami az egy évvel korábbit közel 20 euróval, vagyis 6,1 százalékkal haladja meg. Noha január elsejétől – forintban számolva – 4,7 százalékos volt az emelés mértéke, az euró-forint árfolyam változása is jelentősen befolyásolhatja az uniós statisztikában feltüntetett értéket.Hiába emelkedett az idei évtől kezdődően a minimálbér összege, az uniós tagállamokban jellemző szinttől továbbra is jócskán le vagyunk maradva.

Az adatok alapján egy évvel korábban a Eurostat 315,5 forintos árfolyammal számolt, míg most 311,5 forinttal, vagyis a kalkulációban a 4,7 százalékos hazai fizetőeszközben számolt emelés mellé még egy 1,5%-os forinterősödést is társult. Ez az utolsó tétel azonban hiába segített a helyzetünkön, a gyakorlatban ez mit sem látszik. A 353,05 eurós magyar minimálbér ugyanis továbbra is a negyedik legalacsonyabb a kötelezően adandó legkisebb bért meghatározó tagállamok sorában.

munkaeropiac-magyar_minimalber-1200x628px.png

A magyarnál már csak Litvániában, Romániában és Bulgáriában alacsonyabb a minimálbér. Az pedig külön rossz hír, hogy hamarosan még lejjebb csúszhatunk, hiszen idén a románoknál 16,7 százalékkal emelkedett a minimálbér, a litvánoknál 12,5, a bolgároknál pedig 11,8 százalékos növekedés történt. Tehát amennyiben az említett országok továbbra is nagyságrendekkel ütemesebb emeléseket hajtanak végre, az utolsó 1-2 helyen találhatjuk majd a magyar minimálbért.

A legnagyobb minimálbér továbbra is Luxemburgban van, 1922,96 euró, vagyis átszámítva 599 ezer forint, mögötte viszont nagy átrendeződés volt. A második helyre ugyanis feljött Írország az 1546,35 eurós minimálbérével (481,7 ezer forint), és a dobogó harmadik fokán is új szereplővel találkozhatunk, az 1529 eurónak köszönhetően az Egyesült Királyság foglalhatja el ezt a helyet. A legnagyobb vesztes ebből a szempontból Belgium lehet, mivel az egy évvel ezelőtti 1501,82 eurós minimálbér idén nem változott, a korábbi második hely után már csak az ötödikre volt ez elég.

Ezek a számok persze így önmagukban magyarázhatják a magyar munkaerő elvándorlását és a környező országokból történő magyarországi munkavállalási kedv csökkenését, de uniós viszonylatban egész sokat ér még ez is, bár a minimálbér hazai szintjét illetően gyakori és jogos kritika, hogy annak összege a létminimum értékét sem éri el. Vásárlóerő-paritáson számolva ugyanis az idei minimálbér 624,94 euró volt, ami már középmezőnynek is nevezhető, hiszen a 22 tagállam sorában ez a 13. legnagyobb összeg. Ezzel pedig egyet léptünk előre tavalyhoz képest, amikor még "csak" 595,97 eurót ért a minimálbérünk.

Így számolva a legkisebb a minimálbér Romániában, 444,68 euró (138,5 ezer forint), előtte pedig néhány euróval magasabb összeggel Bulgária áll. Az élvonalat illetően nincs változás, hiszen változatlanul a legtöbbet éri a minimálbér Luxemburgban, Németországban és Belgiumban.

Forrás: mfor.hu

 

A bejegyzés trackback címe:

https://passion4work.blog.hu/api/trackback/id/tr18379364

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása