Üdvözlünk a Passion4Work blogján!

Passion4Work

HANYAS VAGY? 70-ES VAGY 80-AS? X VAGY Y?

2016. április 08. - Passion4Work.hu

munkaeropiac_y_generacio-1200x628px_02.png

Születési dátumunk nem csupán a csillagjegyünket, hanem motiváltságunkat, és ingerküszöbünket is befolyásolhatja, hiszen egy új generáció tagjai leszünk. Az elmúlt években számos tanulmány született az Y generáció kapcsán. Ők, az X generációval karöltve, most alakítják a gazdaságot, aktív munkavállalók, azonban igényeik megváltoztak az élet és a munka területén egyaránt. Motiváció, innováció, rugalmasság, változatos feladatok: ezek az Y generáció mantrái az álláskeresés terén, melyet munkaadóként is érdemes szem előtt tartani.

A bizonytalanság, a változás mindennapjaink állandó velejárójává vált. Az újfajta problémák pedig újfajta megközelítést és megoldásokat igényelnek. Így van ez a munka világában is.

Az utóbbi pár évben egy olyan kép kezd kibontakozni az Y generáció (az 1980 és az 1999 között születettek) „beérése” kapcsán, hogy a vállalatoknak nagyon össze kell kapniuk magukat annak érdekében, hogy a megszerzésen túl meg is tudják tartani a képzett és motivált fiatal munkavállalókat, akik pár év múlva – leváltva az X generációt (1965-1979) - már a meghatározó szegmensét fogják alkotni a foglalkoztatotti körnek.

Y-GENERÁCIÓ: NEM A FIZETÉS A LEGFONTOSABB

A különböző felmérések, elemzések szerint immár nem a pénz a legfontosabb motivációs tényező az újoncoknál egy  állás megpályázásánál, sokkal inkább a munka és a feladatok változatossága jelent vonzóerőt az Y generáció számára. Ugyanis a fiatal, tettre kész munkavállalók többségének esze ágában sincs egy lakkozott írósasztal mögött kagylófotelben vagy egy pöpec gépsor mellett évtizedeket eltölteni, még biztos fizetés mellett sem – derül ki a válaszokból. A Deloitte 2015 év végi adatai alapján a megkérdezett fiatalok a korábbiakkal ellentétben első helyen - az unalomba fulladó munkavégzést elutasítva - az érdekes és innovatív feladatokat jelölték meg, míg a fizetés és a bérezés kérdése a második helyre szorult.

Mindez különösnek hathat, ha tudjuk, hogy a korábbi generációk egyik legfontosabb törekvése a biztos és állandó munkahely megszerzése és megtartása volt, amely elvárásnak azonban a mai, gyorsan változó világban nem sok realitása van…

INTERNET, SOCIAL, CHALLANGE

A vállalatok számára ez a hangsúlyeltolódás egyértelmű jelzés kell, hogy legyen, ami szerint nem pusztán az anyagiak, hanem a változatos, a kihívásokkal teli munkakörnyezet jelenti az igazi vonzerőt a Y-generáció számára az álláskeresésnél. Természetes elvárás továbbá a szabad internet- és közösségi média használat, illetve a kor kihívásait kezelni képes modern munkakörnyezet hatékony workflow-val.

Szintén hangsúlyos kérdés, hogy az adott vállalat, illetve a menedzsment milyen értékeket képvisel, milyen vezetési stílusban dolgozik, s önmagában a vállalati hierarchia mennyire merev. Egy mai fiatal munkavállaló nehezen fogadja el a tekintélyelven működő autoriter légkört, sokkal inkább a demokratikus, az egyén szabadságát és tiszteletét garantáló munkakörnyezetet részesíti előnyben.

Az előbbiekkel összhangban tehát a munkáltatóknak egyre inkább érdemes kiemelt motivációs tényezőként kezelni a rugalmas munkaidőt, vagy a részmunkaidőt, az izgalmas, kihívásokat jelentő feladatokat, az egyénre szabott javadalmazást, a karrierlehetőséget, a pozitív munkahelyi légkört és környezetet, a döntésképes és demokratikus vezetőt, a hatékony és pontos visszajelzést, illetve a teljesítményértékelést, valamint az önfejlesztés lehetőségét.

Mivel egy évtized múlva a munkaerőpiac szereplőinek háromnegyede már az Y-generáció tagjaiból áll majd, mindez komoly kihívásokat jelent a munkaadók számára, amit paradigmaváltás nélkül gyakorlatilag lehetetlen lesz majd kezelni.

Forrás: digitalhungary.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://passion4work.blog.hu/api/trackback/id/tr488578886

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása