Üdvözlünk a Passion4Work blogján!

Passion4Work

Ennyivel lenne több a béred, ha...

2016. április 27. - Passion4Work.hu

munkaeropiac-9szja-1200x628px-d.PNG

...9%-OS LENNE AZ SZJA!

Az SZJA ilyen mértékű csökkentése egyelőre csak elképzelés, de érdemes megvizsgálni, milyen hatásai lennének. Ezeket vesszük most számba, emberi fogyasztásra alkalmas módon.

A napokban Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az egyik nyilatkozatában arról tett említést, hogy reményei szerint, hamarosan még 2020 előtt összejöhet az egyszámjegyű személyi jövedelemadó. Nos, mi kiszámoltuk, hogy az aktuális állapothoz képest mekkora plusz összeget jelentene az adókulcs ilyen mértékű mérséklése a pénztárcádnak. Mivel a "legmagasabb" egyszámjegy a 9-es, és azt feltételeztük, hogy 2020-ra ennél kisebb szja-t nem bírna el a magyar költségvetés, ezért 9 százalékkal kalkuláltunk.

Ahhoz, hogy a tényleges adócsökkentés hatását tudjuk megvizsgálni egy gyermektelen egyedülálló személy esetében vizsgáltuk meg a bérek alakulását különböző fizetési szintek mellett.

Jelenleg a minimálbér bruttó 111 000 forint, amiből a dolgozó 15 százalékos szja-kulcs mellett nettó 73 815 forintot vihet haza. Az általa fizetett adók és járulékok között 16 650 forintot tesz ki, ami az adókulcs csökkentése után 9990 forintra mérséklődhet. Vagyis a mostani 73 815 forint helyett 80 475 forintot kapna.

Ha egy átlagfizetéshez közeli bruttó 220 ezer forintos bért veszünk alapul, akkor a nettó bér 146 300 forintról 159 500-ra emelkedik. Félmilliós bruttónál már 30 ezerrel nőhet a nettó fizetés, vagyis 362 500 forintra. Ha pedig egy igazán magas, bruttó egymillió forintos bérért dolgozó helyzetét nézzük, akkor a nettó növekedése igen látványos, hiszen a 9 százalékos szja-val kalkulált 665 ezer forintos nettó kereset 60 ezer forinttal magasabb a mostaninál.

Összességében az szja-kulcs 15-ről 9 százalékra történő mérséklése minden bérkategóriánál egyaránt 9 százalékos nettónövekedést eredményezne.

A vállalkozók, cég, vállalatok ebből mit sem éreznének (másképp fogalmazva a foglalkoztatási kedv ettől nem nőne), mert a teljes bérköltség ezzel nem fog változni, hiszen azon belül mindössze technikai "átcsoportosításnak" nevezhető az szja mérséklése számukra. Az így felszabadult összeg ugyanis az államkassza helyett nettóként a munkavállalónál jelenne meg.

Az szja csökkentés az adóékre viszont komoly hatással lenne (az adóék azt fejezi ki, hogy a teljes bérköltség hány százaléka vándorol az államkasszába). Jelenleg egy minimálbérért foglalkoztatott esetében a munkaadó teljes költsége 142 635 forintot, ebből 68 821 forint, vagyis 48,25 százalék az államot gyarapítja. Az szja-csökkentés hatására az adóék 43,5 százalékra módosulna. Ez, noha jóval alacsonyabb lenne a mostaninál, nemzetközi összehasonlításban továbbra is meglehetősen magasnak számít(ana).

Forrás: mfor.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://passion4work.blog.hu/api/trackback/id/tr38667210

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása