Üdvözlünk a Passion4Work blogján!

Passion4Work

KÖZMUNKÁSOK, HOVA TOVÁBB?

2016. augusztus 02. - Passion4Work.hu

2015 első tíz hónapjában a közfoglalkoztatásból kilépők mindössze 12,4 százaléka, vagyis 42 360 személy tudott elhelyezkedni az elsődleges munkaerőpiacon - közölte a Belügyminisztérium.

Noha a fent említett időszak nem fedi le teljesen a tavalyi évet, a közölt adat lényegében megfelel a korábbi évek tapasztalatainak, hiszen jellemzően a közmunkások kb. 11-13 százaléka tud visszakerülni az elsődleges munkaerőpiacra.

Tekintve ezt az arányt, bőven szükséges lenne még a hatékonyság növelése ezen a téren, hiszen a kormányzat egyik legfontosabb célja a közfoglalkoztatással az volt, hogy a régóta nem dolgozókat, és a segélyből élőket visszaterelje az elsődleges munkaerőpiacra.  A számok viszont azt mutatják, hogy a közfoglalkoztatásban részt vevők döntő része sokkal inkább beleragad a közmunkába, mintsem tovább, illetve vissza tudna lépni a munkaerő-piacra. Persze, ebben a piac keresleti és kínálati oldalának eltérése is szerepet játszik: a Belügyminisztérium által készített összefoglaló szerint a közmunkából kilépők közel 50 százaléka a kilépést követő 180. napon ismét közfoglalkoztatotti jogviszonyban dolgozik.

Számszerűsítve mindez azt jelenti a tavalyi év egészét tekintve, hogy az átlagos éves létszám közel 210 ezer fő volt, melyből több mint 100 ezren a program végeztével sem tudtak maguknak munkát találni. Ennek a Passion4Work tapasztalata szerint a legfőbb oka a piacképes tudás, tapasztalat vagy egyéb szükséges kompetenciák hiánya, valamint a komoly előítéletek, amelyek a közmunkásokat sújtják.  Pedig ez a 100 ezer munkaképes munkavállaló nagyon is hiányzik a foglalkoztatotti oldalról, mert bár a munkanélküliségi ráták igen alacsonyak, az üres pozíciók, illetve a be nem töltött álláshelyek száma egyre nő Magyarországon, többek között a szakmunkást nem igénylő, betanított pozíciók esetén is.

Forrás: mfor.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://passion4work.blog.hu/api/trackback/id/tr348930210

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása