Üdvözlünk a Passion4Work blogján!

Passion4Work

Kiderült, mivel lehet megfogni az Y-generációs munkaerőt!

2016. december 28. - Passion4Work.hu

ygen_munkaero-1200x628px.png

Egy coach szerint az Y generációs munkavállalóknak nem a céges csocsóasztal hiányzik, hanem felelősség a nyakukba. Ezt a problémát pedig nem lehet a HR-re, az iroda designerre, vagy a szervezeti tanácsadóra tolni, ez a szakmai vezető feladata.

A szakember szerint nem a céges uzsonnával, csocsóasztallal, vagy ergonómusok által tervezett színes labdákkal felszerelt tárgyalókkal lehet megfogni a Y generációs dolgozókat.

„Jelenlegi ügyfeleink között van kkv, van startup, van multi, van jogász, van szoftverfejlesztő, logisztikus, pénzügyes, HR-es, de mindegy milyen szakmából, milyen szektorból jönnek, ugyanaz a négy pont vannak terítéken. Ezeken lehetne segíteni, ráadásul nem is lenne túl bonyolult” – olvasható az Y2Y blogon.

  1. Utódlás

„Dolgoztam multis vezetőként, tudom mit jelent, mikor a HR kötelez, hogy töltsél ki egy A3-as papírt, tele üres kis kockákkal. Lehetőleg holnaputánra. Fogsz egy high flyer munkavállalót és beírod a nevét az összesbe, papír leadva időre, nincs több kérdés.” – írja le a rossz gyakorlatot a szerző. Ha a dolgozó nem látja, hova juthat, akkor elmegy. Az Y generációsok türelmetlenek, agilisak, és minimális a vesztenivalójuk. Ez nem kedvez a hagyományos szervezeti felépítésű cégeknek, de a szerző szerint a motiváció kérdése a lapos, laza, új szervezetekben sem megoldott. Valós, konkrét időpontokhoz, mérföldkövekhez kötött jövőkép nélkül nem lehet őket megtartani.

  1. Felelősség

Olyan szervezetekben dolgozunk, ahol negyvenen vannak azonos munkakörben és gyakran a saját főnökük sem tudja pontosan, melyikük mit csinál. Pedig az Y-osok azt szeretnék, ha látszana munkájuk eredménye, amire visszajelzést is kapnának. A szerző szerint azonban jellemzően nem kapnak bizalmat, pedig „attól, hogy egy munkavállaló huszonkét percen keresztül fotózza a latte-jét instagramra, még nem lesz rosszabb a teljesítménye.” Vagy alkalmazkodni kell a munkaerő igényeihez, vagy megszokni, hogy 1-2 évente új embereket kell keresni, amire milliók fognak elmenni, ráadásul az utódlás kérdését is nehéz lesz megoldani.

  1. Visszajelzés

Nehéz nem észrevenni az összefüggést a gondoskodó szülői házból kiszabadulni képtelen gyerekek, és a gyámoltalan fiatal munkavállalók között. Nem elég éves teljesítményértékelést tartani, az 1980 után szülöttek már havi, sőt heti, napi visszajelzést megerősítést várnak el. „Nincs szükségük a szendvicsbe csomagolt szép szavakra, vastag bőr van a képükön. De a visszajelzésre, arra van.”

  1. Rugalmasság

Elképesztően gyorsak és kreatívak tudnak lenni, de ehhez időre és térre van szükségük. „Nem egy ügyfelünk van, aki a felmondás küszöbén áll csak és kizárólag azért, mert az agyára megy, hogy 9-re be kell érnie. Többen túlélték már, röhög erre a korábbi generáció, és igazuk van. Azonban azt is többen túlélték már, hogy egy nap nem mentek be dolgozni. Mert otthonról is tudnak: van laptopjuk, wifijük, és felelősségtudatuk, csak fel kell ébreszteni bennük.

Forrás: y2ycoaching.blog.hu

 

A bejegyzés trackback címe:

https://passion4work.blog.hu/api/trackback/id/tr4512077481

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása