Üdvözlünk a Passion4Work blogján!

Passion4Work

Mit ne csinálj egy állásinterjún - Szerda

2015. október 14. - Passion4Work.hu

Eljött az előző és a következő hétvége közti nap, a szerda. :)

Úgy gondoljuk, a szerdai tanácsunk azért fontos, mert ebbe a hibába esnek a legtöbben.

szerda.png

Vannak panelválaszok, persze, preferáld csak a csapatmunkát, mondd magad rugalmasnak, kommunikatívnak, mutass hajlandóságot minden képességed továbbfejlesztésére, tűnj motiváltnak! Viszont, ha minden szituációban ilyen sikamlós, nem konkrét, megfoghatatlan válaszokat adsz, rövid időn belül elege lesz a HR-es kollégának. Mindenki csapatjátékos, kommunikatív, rugalmas stb., de őket az érdekli, hogy miben nyilvánul ez meg nálad és a munkában. Ha valakinek minden munkatípushoz van kedve, amit felkínálnak, annak halvány fogalma sincs róla, mit szeretne. Aki minden kérdésre tökéletes, de csak általánosságban mérhető választ ad, annál az interjú végén nem tudja a HR-es, hogy melyik általa képviselt nyitott pozícióba tegye, ezért ilyenkor alkalmanként a "szemetesbe" tesz.

Néhány népszerű közhely, amelyek elhangzanak egy-egy állásinterjún a munkavállaló szájából – ezeket kerüljétek el:

 

"Jó kommunikációs képességem/szervezőkészségem van"

Ha felsorolásszerűen írod le önéletrajzodban tulajdonságaidat - mert rákérdeznek ezekre az álláshirdetésben- , figyelj arra, hogy a felsorolás végén konkrét példát is említs, amikor jó szervezőkészségednek, kommunikációs képességednek hasznát vetted.

"Érdekelnek a kihívások, az új tapasztalatok"

Minden munkaadó szívesen hallja, hogy leendő alkalmazottja nyitott, vállalkozó szellemű, ám az általánosságokat elkerülendő, fogalmazd meg, milyen kihívások érdekelnek: mely területen szeretnél újabb élményeket, tapasztalatokat szerezni, és elsősorban szakterületedre fókuszálj. A motivált, hozzáértő munkaerő kelendő!

"Szeretnék csapatban dolgozni"

A csapatmunka alapkövetelmény lehet egy-egy poszt megpályázásakor. Ám, ha a fenti mondat elhangzik, indokold is meg, miért fontos, hogy csapatban dolgozhass – támogatás, egymás segítése, kiegészítése stb. Ilyenkor azt is érdemes hangsúlyozni, hogy képes vagy az önálló munkára, a kezdeményezésre, és nem csak azért szeretnél csapatjátékos lenni, mert úgy kevesebb felelősség terhel. A csapatszellem és az egyéni ambíciók jól megférnek egymás mellett, csak az egyensúlyra ügyelj.

"Szeretek emberekkel foglalkozni, beszélgetni"

Ha olyan munkára jelentkezel – call-center-es, ügyfélszolgálatos, recepciós állás stb. –, ahol elvárás a jó kommunikációs készség, az empátia, fejtsd ki bővebben, mi késztet arra, hogy nap mint nap az emberek kérdéseire válaszolj.

"Bebizonyítom, hogy rátermett vagyok, én kellek a cégnek"

A megállapítást kihívásként is értelmezhetik, ám önmagában ez kevés ahhoz, hogy meggyőzze az interjúztatót, valóban te vagy a tökéletes jelölt. Említsd meg szakmai tapasztalataidat, vagy azon tulajdonságaidat – konkrét esttel illusztrálva –, amelyek kiemelnek a többi jelölt közül.

"Ha kell, bármit megcsinálok"

Ha ezzel állsz elő a felvételi beszélgetésen, előfordulhat, hogy megkérdőjelezik szakmai tudásodat, tapasztalataidat pedig nem értékelik kellőképpen. A jelöltről, aki bármit megtesz, feltételezhetik, hogy bajban van, régóta nem talál állást, és mindegy, hogy mit, csak dolgozhasson.

 

Összegezve: bármilyen közhelyet is mondasz, indokold meg konkrét példákkal, szituációkkal, amelyben ezt a képességedet kamatoztattad, hasznodra vált!

A bejegyzés trackback címe:

https://passion4work.blog.hu/api/trackback/id/tr907966874

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása