Üdvözlünk a Passion4Work blogján!

Passion4Work

Makrogazdasági összefoglaló – 2015. október

2015. december 11. - Passion4Work.hu

2015 októberében is számos olyan makrogazdasági adat látott napvilágot a hazai gazdaságot illetően, amely a munkaerőpiacon, a Passion4Work szolgáltatási portfólióján, valamint partnereink gazdasági tevékenységén is érezteti hatását.

Októberben a fogyasztói árak 0,1%-kal magasabbak voltak, mint az egy évvel ezelőtti időszakban. A legjelentősebb mértékben a szeszes italok, dohányáruk, a szolgáltatások, valamint a tartós fogyasztási cikkek drágultak. Ezzel szemben az üzemanyagok ára továbbra is lefelé húzza a mutatót. Havi bázison számolva az árnövekedés 0,2%-kos volt szeptemberhez képest. Az ipari termelői árak továbbcsökkentek a hónap során, melynek megfelelően 1,3%-kal voltak alacsonyabbak az előző év azonos időszakában mért mutatóinál.

munkaeropiac_2.PNG

A munkanélküliségi ráta az augusztus-októberi időszakban 6,4%-ra csökkent, ami 27 ezer fős csökkenés az egy évvel korábbi időszakhoz képest. Ennek megfelelően a foglalkoztatottak létszáma 115 ezer fővel, 64,9%-ra emelkedett az időszakban. Ebből a növekményből 52 ezer fő a közfoglalkoztatott, így a közfoglalkoztatás hatása továbbra is magas a foglalkoztatottsági statisztikákban.

A novemberi kamatdöntős ülés alkalmával az MNB (a Magyar Nemzeti Bank) változatlanul hagyta a hazai alapkamat szintjét, a kommentárban továbbra is hangsúlyozva az alapkamat jelenlegi szintjének tartós fennmaradását. A következő jegybanki ülés december 15-én, egy nappal a FED (Federal Reserve System, az USA központi bankja) kamatdöntő ülése előtt lesz esedékes, így kiemelt figyelem övezi az eseményt a hazai gazdasági szereplők körében. A szignifikáns dollár erősödése a forint árfolyamán is látható volt, melynek megfelelően a dollárral szembeni árfolyam 4% feletti gyengülést mutatott a hónap során (forint gyengülése/dollár erősödése), míg az euróval szembeni kezdeti gyengülés után lényegében a hó eleji szintjére tért vissza (+0,1%-os forintgyengülés). A dollárral szemben 284, valamint 294,3 között mozgott az árfolyam, míg az euróval szemben a két szélsőérték 310,2, illetve 314,5 voltak. Az eltérő tendencia hátterében továbbra is a közelgő amerikai kamatemelést árazó devizapiac húzódott meg. Az időszak végén az EUR/HUF árfolyam mintegy 2%-kal lejjebb, míg az USD/HUF keresztárfolyama 12,5%-kal tartózkodik magasabban az előző év végi szinteknél.

Forrás: Pannónia CIG Alapkezelő / Bloomerg

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://passion4work.blog.hu/api/trackback/id/tr868156260

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása