Üdvözlünk a Passion4Work blogján!

Passion4Work

A Z-generáció a kapuk előtt

2016. április 19. - Passion4Work.hu

munkaeropiac-z_generacio-1200x628px-a.PNG

Sőt, már a kapukon belül! A Passion4Work saját, belépő interjúk alapján készült elemzései szerint, a P4W állományába belépő új munkavállalók 22%-a Z-generációs, azaz 1995 után született fiatalokból áll.

A ma még az X-generáció által uralt munkaerő-piac fel sem tudott ocsúdni és nem mindig tudja megfelelően kezelni az Y-generáció által képviselt eltérő munkaszemléletet - illetve a munkához való hozzáállást, amely számos konfliktus forrása - máris itt van és teret (munkahelyet) követel magának a Z-generáció is! Nézzünk csak körül a munkahelyünkön és nagy valószínűséggel már ott találjuk a Z-generáció tagjait, vagy ha nem, számíthatunk rá, hogy néhány év múlva már észrevehető szerepet fognak betölteni a szervezetünk életében.

Szakértők egyetértenek abban, hogy ez a digitális bennszülöttnek is nevezett nemzedék igencsak más szemlélettel rendelkezik, mint elődei. Ez jó hír, de egyben újabb kihívás is a cégeknek. Először is a Z- generáció munkavállalói tisztában vannak vele, hogy kezdők, de olyan szervezetet keresnek, ahol az ötleteiket, meglátásaikat kifejthetik, sőt ahol elvárják és értékelik ezeket. Hallatni szeretnék a hangjukat!

A Z-generáció nem érti, hogy miért gondolják róluk, és traktálják őket azzal, hogy ők a digitális világtól függnek. Számukra a mobiltelefonos levelezés vagy éppen önéletrajz készítés és küldés épp annyira természetes, mint az idősebb generációk számára a papíralapú (volt). A „felhőben” gondolkodás is annyira a mindennapi életük vagy épp munkájuk magától értetődő velejárója, mint korábban a floppy lemez vagy a pendrive volt.

Jellemző az is, hogy általánosabb diplomákat szereznek, de azokból többet is és később döntik csak el, hogy merre akarnak specializálódni. És ami nagyon fontos, hogy ez a generáció sem egy életre választ állást. Elfogadhatónak, sőt követendőnek tartják, hogy az első munkahelyeiken kevesebb ideig maradjanak, kipróbáljanak több munkahelyet, munkakört és lehet, hogy soha nem fognak egy cégnél gyökeret ereszteni, de amíg ott vannak kifejezetten innovatív, kreatív, gyors és hatékony munkát fognak végezni!

Forrás: profession.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://passion4work.blog.hu/api/trackback/id/tr528645064

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása