Üdvözlünk a Passion4Work blogján!

Passion4Work

„SÁRGA LÁMPÁT” KAPNAK A KÜLFÖLDIEK ITTHON

2016. július 22. - Passion4Work.hu

Az OJOTE rendszerben a jogviszony-ellenőrzés során megjelenő „sárga lámpa” érvényes TAJ-t, de fogászati és külföldi gyógykezelést nem biztosít, illetve transzplantációs műtétre sem ad lehetőséget. A „sárga lámpa” azoknak elérhető, akik magyarországi állandó lakhellyel nem rendelkeznek és unión kívüli állampolgárok.

 

2016. július 15-étől az Országos Egészségbiztosítási Pénztár jogviszony-ellenőrző rendszerbe egy új „sárga lámpaszín” került bevezetésre az egészségügyi szolgáltatást igénybevevők számára. Az OEP meghatározása szerint a „sárgalámpára” a magyarországi lakhellyel nem rendelkező, unión kívüli külföldiek jogosultak, számuk 700-800-ra tehető. A változás nem érinti az állandó lakcímmel rendelkező magyar állampolgárokat, akik továbbra is havi 7050 forint ellenében jutnak korlátozás nélküli egészségügyi ellátáshoz.

Az új lámpaszín bevezetését indokolja, hogy a megállapodás jogintézménye nem biztosít teljes körű egészségügyi szolgáltatásra való jogosultságot az érintett személyeknek: sem fogászati, sem külföldi gyógykezelésre, illetve a transzplantációs várólistára sem kerülhetnek fel. Arról, hogy mi minősül sürgősségi ellátásnak, minden esetben az orvos dönt. 2016. augusztus 1-jétől a megállapodás kedvezményezettje számára a nem sürgős orvosi ellátások 6 helyett 24 havi járulékfizetés után járnak majd, kivéve, ha a kétévi díjat – körülbelül másfél millió forintot – a belépés pillanatában egy összegben befizeti. A kétéves szabály csak azokra vonatkozik, akik augusztus 1-je után lépnek be a rendszerbe.

A megállapodás türelmi ideje alatt a jogviszony-ellenőrzés során a TAJ-hoz tartozó lámpa színe barna lesz, de amennyiben az érintett személynek van érvényes megállapodása, úgy a sürgősség körébe tartozó ellátásokat az érvényes TAJ-jal rendelkező biztosítottakhoz hasonlóan kell jelenteni.

Az új „sárga lámpa” nemcsak arra vonatkozóan fog tájékoztatást nyújtani, hogy az adott személy megállapodás alapján jogosult egészségügyi szolgáltatásra, hanem a lámpaszín mellé megjelenítésre kerül azon ellátások köre is, amelyekre az érintett személyi kör nem jogosult. 

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által működtetett OJOTE lekérdező felületen az új lámpaszín automatikusan beállításra kerül, azzal kapcsolatosan az egészségügyi szolgáltatóknak külön tennivalójuk nincs. A saját szakrendszerbe integrált lekérdező felületet használó egészségügyi szolgáltatóknak az OEP 3 hónapos türelmi időt biztosít a szinkronizálásra.

 

Források: OEP hírlevél, nol.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://passion4work.blog.hu/api/trackback/id/tr178907692

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása