Üdvözlünk a Passion4Work blogján!

Passion4Work

5+1 Motiváló idézet - Mahatma Gandhi

2015. október 05. - Passion4Work.hu

Sziasztok,

E heti sorozatunkban szeretnénk naponta egy-egy idézetet megosztani veletek, amely motiváltabbá tesz titeket. Reméljük, ha valaki e héten megy állásinterjúra, akkor segítségére lehetnek. Azonban nem csak munkahelykeresés során, de általánosságban a mindennapokhoz is jól jöhet.

 

A hétfői napot Mahatma Gandhi, akit nem kell senkinek bemutatni, egyik idézetével indítanánk:

 

hetfo-1200x628px-gandhi.png

 

Mohandász Karamcsand Gandhi, híveitől kapott tiszteletnevén Mahátma Gandhi Porbandarban (Godzsarát állam) született 1869. október 2-án, s elhunyt Újdelhiben Delhi állam) 1948. január 30-án. Jogász, politikus. India politikai és spirituális vezetője, az indiai függetlenségi mozgalom vezéralakja.

 

Azért is lehet fontos a tőle való idézet, mert nem csak cselekvésre ösztönöz, de azt próbálja sugallni a számunkra, hogy nem látunk a jövőbe. Egyszerűen felesleges a folyamatos várakozás, hiszen nem csak stagnálunk, de egy idő múlva már hanyatlunk is – a világ folyamatosan fejlődik. Megtanít minket arra, hogy a saját és a cégünk jövője, sikeressége érdekében az örökös változást kell a szemünk előtt tartani. Ha van egy jó ötletünk, ami előbbre visz minket, akkor abban a pillanatban nem tudhatjuk, mi lesz a kimenetele, de ahogyan az eredmény felé tendálunk, máris formálódik a végső cél kiléte. Vágj bele! :)

Nem csak ennyit tudsz Gandhiról, ugye?

 

Kultúrájában a kasztrendszernek igen jelentékeny szerepe van. Az életével párhuzamot vonva igen érdekes, hogy a Gandhi gudzsaráti kasztnév: banija, vagyis a legkapzsibb kereskedők kasztjába tartozott. Maga a család fűszerkereskedő volt. Későbbi nevét híveitől kapta; a Mahátma szanszkrit szó, jelentése: nagy lélek. Ezen a néven ismeri őt az egész világ, s vált a békés ellenállás jelképévé. Nem áll vele rokonságban a későbbi indiai miniszterelnök közül egyik Gandhi sem.

 

Néhány további érdekesség Gandhiról:

 

Szatjágraha

Az általa vezetett erőszakmentességet valló mozgalom, a Szatjágraha követőinek a fogadalma volt, amelyet maga Gandhi is gyakorolt:

Erőszakmentesség, igazságszeretet, önmegtartóztatás, birtoklásmentesség, fizikai munka, a lopás tiltása, az ízlelés féken tartása, szvadésí (házilag készült termékek használata), minden vallás egyenértékű tisztelete, félelemnélküliség, az érinthetetlenség intézményétől való távolságtartás.

Tanításai

Gandhi soha nem állította, hogy bármilyen új elvet vagy tant alkotott volna, csak próbálta alkalmazni az örök igazságokat a mindennapi életünkre és gondjainkra. De kijelentette, hogy üzenete és módszereinek lényege az egész világnak szól.

Tanításaiban gyakran felcsengtek Jézus szavai: „Szeressétek ellenségeiteket, tegyetek jót haragosaitokkal, azokra, akik átkoznak benneteket, mondjatok áldást, és imádkozzatok üldözőitekért!”

Nézete szerint a szeretet és az erőszakmentesség mindent legyőz! Az erőszakmentesség az, amikor azokat szeretjük, akik minket gyűlölnek. Ha csak azokat szeretjük, akik minket is szeretnek az nem erőszakmentesség. Az élet harcában a gyűlölet legyőzhető szeretettel. A szeretet nagyobb a gyűlöletnél.

„Nacionalistának vallom magam, de az én nacionalizmusom olyan tágas, akár a világmindenség. Engem az egész Föld boldogulása foglalkoztat. Nem szeretném, ha az én Indiám más népek hamvain emelkedne fel. Ha kell időtlen időkig várok, de nem óhajtom véres eszközökkel keresni hazám szabadságát.” 

Gandhi ellenzett mindenféle erőszakot, mert „ha úgy tűnik is, hogy hasznos, a haszon csak átmeneti, de a szörnyűség, amit okoz, maradandó.” Az ember mondjon le az erőszak minden formájáról, és ragaszkodjék az igazsághoz, ne engedelmeskedjen igazságtalan törvényeknek. Az Igazság követése nem engedi meg az erőszak alkalmazását az ellenféllel szemben. Az ellenfelet inkább türelemmel és szeretettel kell megnyernünk, mert „ami nekünk talán igazságnak tűnik, az ellenfél előtt a szenvedés vállalásával egyértelmű.”

 

Ha még többet szeretnél megtudni róla:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Mohand%C3%A1sz_Karamcsand_Gandhi

A bejegyzés trackback címe:

https://passion4work.blog.hu/api/trackback/id/tr537892866
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása