Üdvözlünk a Passion4Work blogján!

Passion4Work

Átvihető-e a szabadság a következő évre?

2015. november 23. - Passion4Work.hu

E héten is jelentkezünk a Jogi esetek című rovatunkkal. Mai témánk, amelyet feszegetni fogunk: átvihető-e a szabadság a következő évre?

jogi_esetek-atviheto_szabi-1200x628px-a.PNG

Alapszabályként elmondható, hogy a Munka törvénykönyvének szabályozása szerint a tárgyévi szabadságot abban a naptári évben kell kiadni és kivenni, amelyben erre a jogosultságot a munkavállaló megszerezte. Mint mindenhol, természetesen itt is vannak kivételek. Nézzük, mikor vihető át a szabadság a következő évre? Abban az esetben, ha:

  • a szabadság igénybevétele az esedékesség évében megkezdődik és a szabadság következő évben kiadott része nem haladja meg az 5 munkanapot.
  • a felek az adott évre vonatkozóan írásban megállapodnak, akkor az életkor szerint járó pótszabadságot a következő évre átvihetik és kivehetik.
  • a munkavállaló jogviszonya október elsején vagy azt követően kezdődött, mert ebben ez esetben legkésőbb következő év március 31-ig kell kiadni a szabadságot.
  • van Kollektív szerződés, akkor a szabadság egynegyedét át lehet vinni következő év március 31-ig.
  • a munkavállaló oldalán felmerült ok miatt nem lehetett a szabadságot az esedékesség évében kiadni, akkor az ok megszűnésétől számított 60 napon belül kell neki kiadni azt.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://passion4work.blog.hu/api/trackback/id/tr308091032

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

efi 2015.12.11. 12:14:35

Sok problémát megoldana, ha az éves ciklus feb1-től jan 31-ig tartani.
De nem, inkább megy a görcsölés decemberben, hogy hogyan (nem) adják ki a szabikat.
süti beállítások módosítása