Üdvözlünk a Passion4Work blogján!

Passion4Work

Forradalom a munkaerőpiacon

2016. február 01. - Passion4Work.hu

A negyedik ipari forradalom a munkaerőpiacra gyakorolt hatása volt az egyik legfontosabb témája a davosi Világgazdasági Fórumnak.

munkaeropiac-forradalom-1200x628px-c.PNG

A Fórumon elhangzottak szerint az egyik fő problémát az egyrészről magas munkanélküliséggel, másrészről – paradox módon – munkaerőhiánnyal és betöltetlen állásokkal jellemezhető globális munkaerőpiac szolgáltatja, amely nehezen alkalmazkodik a változásokhoz, kiemelten az állásokhoz szükséges, újonnan megjelenő kiemelt készségek és képességek (kompetenciák) elfogadása tekintetében – írja a weforum.org, a Világgazdasági Fórum internetes oldala. A munkaerőpiac igényelte legfontosabb készségek közül a problémamegoldás továbbra is a lista csúcsán szerepel ugyan, de mellé már a dobogós helyekre olyan kompetenciák kerültek fel, mint a kritikai gondolkodás vagy a kreativitás, és ezekhez zárkózott fel az együttműködés, az érzelmi intelligencia, a döntéshozatali képesség, valamint a kognitív rugalmasság is. A digitális tudás és a fejlett technológia alkalmazásának ismerete is megkerülhetetlen készség lesz (de ez nem jelenti azt, hogy mindenkinek informatikusnak kell lennie). A munka természete és a foglalkozások tartalma alapvetően változnak meg, és persze az új munkavállalók (Y és Z generáció) munkához való viszonya lesz nagyon más (sőt már most is az!). A változások globális szinten zajlanak, de nem oszlanak el egyenletesen, ezért adott szakemberekért, adott lokációkban igen komoly munkaerő-piaci verseny alakul ki.

A tehetségek magtartása és kompetencia alapú saját fejlesztése, valamint a mobilitás lehetőségének biztosítása (akár úgy, hogy helybe visszük a munkát oda, ahol a képzett munkaerő van, akár úgy, hogy a munkaerőt visszük oda, ahol a munka van), sőt ösztönzése a közeljövő munkaerő-biztosítási stratégiáinak egyik kulcseleme kell, hogy legyen. Ez persze nem teljesen új gondolat, hiszen például a Passion4Work kínálatában több olyan állás is szerepel, amelynek betöltőit utazási vagy laktatási támogatással már most is motiválni kívánják a leendő foglalkoztatók.

Forrás: hrportal.hu

 

A bejegyzés trackback címe:

https://passion4work.blog.hu/api/trackback/id/tr498345178

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása