Üdvözlünk a Passion4Work blogján!

Passion4Work

Rehabilitációs hozzájárulás – kinek hogyan?

2016. február 04. - Passion4Work.hu

E héten sem maradhat el egy jogi eset sem. Ha még nem tudtad, most meg fogod tudni:

Kinél és hogyan kell figyelembe venni a megváltozott munkaképességű munkavállalók létszámát rehabilitációs hozzájárulás befizetése szempontjából?

jogi_esetek-rokkant_alkalmazottak-1200x628px_05.png

A megváltozott munkaképességű munkavállalók után számolt rehabilitációs hozzájárulást az alábbiak szerint kell megfizetni: amennyiben a munkaadónál az általa foglalkoztatottak létszáma meghaladja a 25 főt, valamint a munkavállalók számának 5%-át nem éri el a megváltozott munkaképességűek száma az összlétszámot tekintve. Jelen számítás során azonban figyelmen kívül kell hagyni a:

  • közfoglalkoztatottakat
  • egyszerűsített foglalkoztatás keretében foglalkoztatottakat,
  • az önkéntes tartalékos katonai szolgálati viszonnyal rendelkező munkavállalókat,
  • szerint más munkáltatónál történő átmeneti munkavégzés során (kirendelés) foglalkoztatott munkavállalókat,
  • a hivatásos és szerződéses katonákat,
  • a nevelőszülői foglalkoztatási jogviszonyban álló személyeket annál a munkaadónál, aki őket nevelőszülőként foglalkoztatja

Rehabilitációs hozzájárulás megfizetése alól mentesülnek a rendvédelmi feladatokat ellátó szerv, a büntetés-végrehajtásért felelős miniszter felügyelete alá tartozó, a fogvatartottak kötelező foglalkoztatására létrehozott, a polgári perrendtartásról szóló törvény szerinti gazdálkodó szervezet és a honvédek jogállásáról szóló törvény szerinti honvédségi szervezet.

Amennyiben a munkaerő-kölcsönzés speciális esetét vesszük, úgy a törvény 2015. július 19. napjától az alábbiak szerint rendelkezik: a munkavállalókat létszám alapján a kikölcsönzés időtartama alatt a kölcsönvevőnél kell figyelembe venni, azaz létszám tekintetében saját munkavállalójának minősül, kivéve, ha a kölcsönbeadó átvállalja ezt a fizetési kötelezettséget és nyilatkozatot tett a nála történő figyelembevételről a kölcsönvevő felé. 

 

  1. évi CXCI. törvény, a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és egyes törvények módosításáról
  2. § (1) A munkaadó a megváltozott munkaképességű személyek foglalkozási rehabilitációjának elősegítése érdekében rehabilitációs hozzájárulás fizetésére köteles, ha az általa foglalkoztatottak létszáma a 25 főt meghaladja, és az általa foglalkoztatott megváltozott munkaképességű személyek száma nem éri el a létszám 5 százalékát (a továbbiakban: kötelező foglalkoztatási szint)

(4) Az (1)-(3) bekezdés alkalmazásában létszámon a Központi Statisztikai Hivatal munkaügy-statisztikai adatszolgáltatáshoz kiadott útmutatójában foglaltak szerinti tárgyévi átlagos statisztikai állományi létszámot kell érteni a (2) bekezdésben meghatározott személyek figyelmen kívül hagyásával. A statisztikai állományi létszámot egy tizedes jegyre kerekítve a kerekítés általános szabályai szerint kell meghatározni.

(4a)57 Munkaerő-kölcsönzés esetén a (4) bekezdésben foglaltakat azzal az eltéréssel kell alkalmazni, hogy a kölcsönzött munkavállalót a kikölcsönzés tartama alatt a kölcsönvevőnél, - a kölcsönbeadónak a kölcsönvevő felé tett erre irányuló nyilatkozata esetén a kölcsönbeadónál - kell a rehabilitációs hozzájárulás alapjául szolgáló statisztikai létszám számítása során figyelembe venni.

(6) Az (1) bekezdéstől eltérően mentesül a rehabilitációs hozzájárulás fizetésének kötelezettsége alól különösen

a)58 a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának szolgálati jogviszonyáról szóló törvény hatálya alá tartozó rendvédelmi feladatokat ellátó szerv,

b)59 a büntetés-végrehajtásért felelős miniszter felügyelete alá tartozó, a fogvatartottak kötelező foglalkoztatására létrehozott, a polgári perrendtartásról szóló törvény szerinti gazdálkodó szervezet,

c)60 a honvédek jogállásáról szóló törvény szerinti honvédségi szervezet.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://passion4work.blog.hu/api/trackback/id/tr218328352

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása