Üdvözlünk a Passion4Work blogján!

Passion4Work

MÉLYÜLŐ HAZAI BÉRSZAKADÉK

2016. augusztus 26. - Passion4Work.hu

Az elmúlt időszakban, a munkaerőpiac vonatkozásában gyakorlatilag kettészakadt az ország, hiszen míg nyugaton egyre inkább a munkaerőhiány okoz problémákat, addig keleten változatlanul a munkanélküliség a prior probléma. Ezt a kettősséget a keresetekben tapasztalható eltérés tovább mélyíti. A második negyedévben ugyanis immár 90,7 százalékkal visznek haza többet a legnagyobb átlaggal rendelkező megyékben dolgozók, mint azok, akik a legkisebb átlagos nettó bért regisztráló megyében végzik munkájukat.

Ez a 90,7 százalék egyébként történelmi rekordnak számít, hiszen amióta területi adatok elérhetőek a KSH statisztikái között, még egyszer nem volt ekkora a differencia. Az első negyedévben ez a különbség még 87,3 százalék volt, egy évvel korábban pedig 84,6, míg például 2013 elején 68,5 százalékkal kerestek jobban a rekorder megyében munkát vállalók.

A friss adatok szerint - változatlanul - Budapesten lehet a legtöbbet keresni, nettó 222 ezer forintot átlagosan, míg a legkevesebbet a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyeiek viszik haza, 116 ezer forintot.

A főváros bérelőnye ráadásul kezd egyre nagyobbra nőni, hiszen egy évvel ezelőtt még "csak" 20,8 százalékkal haladta meg a nettója a második helyen álló Győr-Moson-Sopron megyeit, most ez már 22,8-ra növekedett. Statisztikai értelemben ez a helyzet jelentős mértékben torzítja az átlagos kereseti adatokat, hiszen ha a fővárosi adatot nem számítjuk, akkor a KSH által közölt 171 ezer forint helyett mindössze 145 ezer forint lenne az országos átlagos nettó kereset.

A bérszakadék mély, és tovább mélyül, amely jól visszatükröződik a munkaerőhiány adataiban is, hiszen jellemzően a nyugati megyékben regisztráltak nagyobb mértékű bérnövekedést, a keleti országrészben pedig ettől jelentősen elmarad a béremelés mértéke. Bár a személyi jövedelemadó kulcs idei csökkentésének, a minimálbér-emelésnek, illetve az egyre fokozódó bérversenynek, valamint a mindössze 0,1 százalékos inflációnak köszönhetően jelentős mértékben nőttek a reálbérek például Nógrád (9,5%) vagy Fejér (8,5%) megyében, addig a magas munkanélküliséget produkáló Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében "mindössze" 5 százalékkal értek többet a hazavitt keresetek, mint egy évvel korábban.

Forrás: mfor.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://passion4work.blog.hu/api/trackback/id/tr4711653412

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása