Üdvözlünk a Passion4Work blogján!

Passion4Work

Régi szabadnap új munkahelyen?

2016. január 14. - Passion4Work.hu

E hét csütörtökön is jelentkezik a Jogi esetek című rovatunk. Ma a régi szabadnapok viszonyát vizsgáljuk az új munkahelyen.

„Ha az előző munkahelyemen több szabadnapot vettem ki, mint ami időarányosan járt volna, akkor az új munkahelyemen a munkáltatóm azt levonhatja?” – szól a kérdés.

regi_szabadnapot_uj_munkahelyen.png

Jogászunk újból készséggel megválaszolja az olvasóinkban már felmerült, de még nem mert kérdést.

A magyar Munka Törvénykönyve – ellentétben például a némettel – ilyen szabályt nem tartalmaz, tehát az előző munkáltatónál túlvett szabadság levonására az új munkáltatónál nincs lehetőség. Így kétségtelenül előfordulhat, hogy a munkavállaló – az előző munkahelyén túladott szabadságnak köszönhetően – az adott naptári évben több szabadságban részesül, mint amennyit a törvény előír. Elsősorban német tulajdonú vállalatok dolgozóinál azonban lehet ebből probléma, mert Németországban az ottani „Szövetségi szabadságtörvény” („Bundesurlaubsgesetz”) konkrétan kizárja, hogy valaki több szabadságot vegyen igénybe, mint amennyi neki éves szinten járna, sőt a munkavállaló az előző munkáltatónál szabadságként kiadott napok számát igazolni köteles az új munkahelyén, ezzel megadva az új munkáltatónak a lehetőséget, hogy az esetlegesen túladott szabadságot beszámítsa az éves szabadságkeretben. Azonban fontos megemlítenünk azt is, hogy hiába a német szabályozás és német vezetőség, az előző munkáltatónál túladott szabadság beszámítása nem lehetséges az éves szabadságkeretbe a magyar jogszabályok alapján, tehát azt nem lehet levonni az időarányos hátralévő időszakra egy új munkahelyen!

Reméljük, ezúttal is hasznos információval tudtunk szolgálni olvasóinknak!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://passion4work.blog.hu/api/trackback/id/tr938272010

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása