Üdvözlünk a Passion4Work blogján!

Passion4Work

A TAPASZTALAT ELŐNY

2016. március 02. - Passion4Work.hu

A fejlett országokban, beleértve Magyarországot is, egyre súlyosbodó probléma a csökkenő népességszám és az egyre öregedő társadalom. A gazdasági és társadalmi működőképesség, valamint a növekedés fenntartása érdekében azonban nagyon fontos, hogy az idősebb, 50 év feletti, 25-30 éves munkaviszonnyal rendelkező, tapasztaltabb munkavállalókban rejlő munkaerő-piaci lehetőségeket ne leírjuk, hanem sokkal inkább fókuszba helyezzük – javasolja a PwC egyik friss kutatása.

Erre azonban sok esetben sem ők, sem munkaadóik nincsenek felkészülve – mutat rá a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének MEET zárótanulmánya.

Az idősebb dolgozók hűségesek a céghez, elkötelezettek, megbízhatóak, erős a munkaerkölcsük és büszkék a munkájukra. Tapasztaltak és tájékozottak, jól ismerik az adott szervezetet vagy úgy általában a szervezeti, szervezési megoldásokat. Kiváló döntéseket hoznak, megfontoltan, biztonságosan (ügyelve a munkabiztonságra), kevesebb hibával dolgoznak, mint a fiatalabb munkatársak. Ráadásul az öregedő társadalom nemcsak azt jelenti, hogy a munkavállalók átlagéletkora nő, hanem a vásárlók, ügyfelek is tapasztaltabbá, bölcsebbé, megfontoltabbá válnak…

munkaeropiac-tapasztalat-1200x628px-c.PNG

Ha egy vállalat nem hasznosítja az idősebb dolgozók tapasztalatát, tudását és erőlteti a fiatalítást (sok esetben nem teljesen átgondolt hatékonyságnövelési megfontolásokból), akkor azzal nagyon könnyen versenyelőnyt is veszíthet. Hiszen a szenior alkalmazottak nemcsak a munkához való hozzáállásukban vagy a fiatalok felkészítésében (a  know-how átadásában) jelenthetnek pótolhatatlan értéket egy-egy vállalkozás számára, hanem abban is, hogy a munkáltató járulékkedvezményeket vehet igénybe a munkaerő-piaci szempontból hátrányos helyzetű - például 55 évesnél idősebb – munkavállalók foglalkoztatása esetén (55 év feletti dolgozó alkalmazása esetén a részkedvezmény egyenlő a bruttó munkabér, de legfeljebb 100 ezer forint 14,5 százalékával (azaz 27 helyett 12,5 százalék lesz a szociális hozzájárulási adó).

Nagyon sok vállalkozás rájött már arra, hogy egy senior munkatárs, illetve az általa képviselt tapasztalat, munkamorál, tudás komoly érték, így nem véletlen, hogy nálunk, a Passion4Work meghirdetett állásai között, is számos olyan akad, amelynek betöltésére szívesen látják az idősebb korosztály képviselőit is.

A kor nem lehet akadály, mi képesek vagyunk foglalkoztatni Önt is!

Forrás: meet zárótanulmány, profession.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://passion4work.blog.hu/api/trackback/id/tr208434068

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása