Üdvözlünk a Passion4Work blogján!

Passion4Work

FONTOS VÁLTOZÁSOK A REHABILITÁCIÓS ELLÁTÁSBAN RÉSZESÜLŐ MUNKAVÁLLALÓK FOGLALKOZTATÁSBAN MÁJUS 1-TŐL

2016. április 12. - Passion4Work.hu

munkaeropiac-fontos_valtozas-1200x628px-b.PNG

A megváltozott munkaképességűek ellátásairól szóló 2011. évi CXCI. törvény (Mmtv.) egy, a Parlament elé terjesztett törvényjavaslata szerint, 2016. május 1-jétől - előreláthatólag - több ponton is módosul. A törvénymódosítási javaslatok nem csak tartalmi pontosításokat, tisztázó jellegű magyarázatokat foglalnak magukba, hanem ki is egészítik az Mmtv. aktuálisan hatályos bekezdéseit.

Az egyik talán legfontosabb törvényi előírás volt, hogy a rehabilitációs ellátásban részesülők ezidáig csak munkaidő-korlátozással vállalhattak munkát, és az ellátás folyósítását szüneteltetni kellett arra az időtartamra, amikor az ellátott keresőtevékenységet végzett vagy közfoglalkoztatásban vett részt, ha a heti munkaideje a 20 órát meghaladta. A tervezett jogszabálybeli változások a munkaerő-piaci visszatérés serkentése céljából a rehabilitációs ellátottak részére kereseti korlátozást fogalmaznak meg, melynek értelmében pontosan ugyanazok a munkavégzési feltételek vonatkoznak majd rájuk, mint a rokkantsági ellátásban részesülőkre. Vagyis megszűnik a heti húsz órában limitált munkaidő, tehát teljes munkaidőben is megengedett lesz dolgozni a rehabilitációs ellátás mellett. Csak arra kell ügyelni, hogy az ellátás melletti bruttó kereset összege három egymást követő hónap egyikében se legyen magasabb, mint a mindenkori minimálbér másfélszerese (idén havi bruttó 166.500 forint). Ha a jövedelem három egymást követő hónap mindegyikében túllépné a korlátot, akkor a rehabilitációs ellátást megszüntetik (és - a korábbiakkal ellentétben – nem csak szüneteltetik).

Az intézkedés célja egy, a jelenleginél magasabb nyílt munkaerő-piaci foglalkoztatási ráta elérése az érintettek körében. A jelenlegi heti 20 órás foglalkoztatási lehetőség a munkaadók számára is sok esetben elégedetlenséget okozott, hiszen a munkáltatók álláspontja szerint a munkavégzési hatékonyságot csökkentheti, ha például egy adott nyolc órás munkakört két négy órában alkalmazott megváltozott munkaképességű személy tölt be. A jogszabály-változtatás jó alkalmat teremthet mind a dolgozók, mind a munkáltatók körében a foglalkoztatás rugalmasabb kezelésére, és így 4, 6 vagy akár 8 órás munkakörök kialakítására is lehetőség ezen nyílik speciális munkavállalói csoport foglalkoztatási arányának növelése érdekében.

Forrás: hrportal.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://passion4work.blog.hu/api/trackback/id/tr708590196

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása