Üdvözlünk a Passion4Work blogján!

Passion4Work

Mit ne csinálj egy állásinterjún - Kedd

2015. október 13. - Passion4Work.hu

Jöjjön a keddi tanácsunk az állásinterjúkra vonatkozólag! 

+2: Mi is az a CV?

kedd.png

Komolytalan ember benyomását kelted, ha nem emlékszel, melyik évben végezted el az egyetemet, vagy évekkel eltéveszted, mikor váltottál a második munkahelyedről a harmadikra. Súlyosbítás: megpróbálod a HR-es előtt fekvő önéletrajzodból kipuskázni. Please don’t do that.

Első körben tisztázzuk, mi is az a CV? Curriculum vitae. Az önéletrajz (görög eredetű, nemzetközi szóval autobiográfia) olyan életrajz, amelyet szerzője saját életéről ír. Külföldön az angolban használatos, bár latin eredetű curriculum vitae kifejezést (rövidítve: CV), illetve a resume elnevezést használják, mely elnevezés Magyarországon is elterjedőben van.

Érdekes, hogy a régebbi korokból elsősorban írók, költők által írt irodalmi önéletrajzok maradtak ránk. Jelentős forrásmunkának számít például Hippói Szent Ágoston, Jean-Jacques Rousseau vagy éppen Goethe CV-je. Ám ők még nem tudták beadni egy-egy HR-re a CV-jüket, jobban mondva, mást értettünk akkor HR alatt. :)

A munkaerőpiac telítettsége miatt 2010 után egyre inkább elterjedtek az önéletrajzok újabb és kreatívabb formái. A tengerentúlon egyre népszerűbb a különböző videómegosztásra alkalmas portálokra feltöltött videó önéletrajzok, valamint az úgynevezett infografikák. Magyarországon a toborzásért felelős emberek azonban még mindig előnyben részesítik a hagyományosabb formákat, az újszerű típusokat csak kiegészítő anyagként éri meg a jelentkezéshez csatolni.

Kétféle önéletrajz használatos: hagyományos (mondatokba szedett, s nem vázlatos) és amerikai (hagyományos ellentéte).

Egyre inkább elterjednek a számítógéppel kitölthető, on-line elérhető űrlapok, mint például az EUROCV, amely az európai Europass önéletrajz sablont használja (Europass mintáért klikk ide). Ezek alapvetően a vázlatos, "amerikai" önéletrajzok megírásához nyújtanak segítséget. Az Európai Bizottság által fejlesztett Europass önéletrajz célja kettős: egyrészt segíti az önéletrajz írást, hiszen támpontot ad a tartalomhoz és a formához, másrészt könnyíti a munkáltató feladatát is, hiszen az egységes formátum lehetővé teszi az önéletrajzok egyszerű összehasonlíthatóságát. Azonban az Europass nagyon redundáns és sok lényeges információt nem tartalmaz, nem beszélve arról, hogy a kreativitásod jobban díjazzák! :)

Ajánljuk a karrier portálunkat (Klikk ide), ahol a regisztráció egyben egy CV minta is (végzettség, munkatapasztalat etc.), s ez után már jelentkezhetsz is a különböző álláshirdetéseinkre is! Billentyűzetre fel! :)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://passion4work.blog.hu/api/trackback/id/tr237963920

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

¿Qué tapas hay? 2015.10.22. 15:32:51

Felbecsülhetetlen értékű ötlet a karriertanácsadóktól az ún. kreatív önéletrajzok ajánlgatása. A betöltendő állások legalább 80% semmilyen kreativitást, vagy önmegvalósító hajlamot nem igényel. Mekkora többletértéket mutat egy kreatív önéletrajz egy raktáros, vagy egy bér- és tb ügyintézői álláshoz? Legfeljebb azt, hogy a jelölt szeret kitörni a megszokott, általános keretekből, ami nem kifejezetten előny egy rendszeresen ismétlődő feladatokból álló, monoton terhelést jelentő, de aprólékosságot és precizitást igénylő pozíciónál.

A helyes válasz az lenne, hogy a CV-nek alakjában és tartalmában a megpályázott pozícióhoz, illetve az ott elvárt személyi értékekhez kellene alkalmazkodnia.
süti beállítások módosítása