Üdvözlünk a Passion4Work blogján!

Passion4Work

Makrogazdasági összefoglaló

2015. december 03. - Passion4Work.hu

2015 szeptemberében is számos olyan makrogazdasági adat látott napvilágot a hazai gazdaságot illetően, amely a munkaerőpiacon, illetve a Passion4Work szolgáltatási portfólióján, valamint partnereink gazdasági tevékenységén is éreztetik a hatását.

Szeptemberben átlagosan 0, 4%-kal csökkentek a fogyasztói árak Magyarországon az egy évvel korábbi szintjükhöz képest. A mutatót az üzemanyagárak és a háztartási energia árának csökkenése húzta negatív tartományba, míg a tartós fogyasztási cikkek, a szolgáltatások, a szeszes ital- és dohányáruk drágultak jelentősebben. Az ipari termelői árak szintén csökkentek szeptemberben, amelynek megfelelően 1, 5%-kal voltak alacsonyabbak az előző év azonos időszakában mért mutatónál.

A munkanélküliségi ráta 6, 4%-ra mérséklődött a 2015. július és szeptemberi időszakban az egy évvel korábbi szintjéhez képest. Ugyanebben az időszakban a foglalkoztatottak létszáma 116 ezer fővel emelkedett szintén az egy évvel korábbi szintjéhez képest – ebből 52 ezer fő közfoglalkoztatott. Tehát a közfoglalkoztatás aránya a változásból továbbra is 45% körül mozog.

Októberi ülésén a Magyar Nemzeti Bank a piaci várakozásoknak megfelelően nem változtatott a hazai alapkamat szintjén. A jegybanki kommentár alapján az előrejelzési feltételek teljesülése mellett a hazai kamatszint tartósan alacsony szinteken maradhat. A bejelentést követően a forint árfolyama nem mutatott lényeges elmozdulást. A hónap során fizetőeszközünk vegyesen teljesített a főbb devizákkal szemben: az euróval szembeni árfolyam 0, 93%-kal csökkent (forint erősödése/euró gyengülése), míg a dollárral szemben 0,61%-kal zárt magasabban (forint gyengülése/dollár erősödése). A dollárral szemben 270, valamint 285, 2 között mozgott az árfolyam, míg az euróval szemben a két szélsőérték 309, 4, illetve 312, 9 voltak. Az eltérő tendenciát az okozta, hogy az euró tovább gyengült a dollárral szemben a közelgő amerikai kamatemelést árazva. Az időszak végén az EUR/HUF árfolyam –1, 9%-kal lejjebb, míg az USD/HUF keresztárfolyam 7, 8%-kal tartózkodik magasabban az előző év végi szinteknél.

Forrás: Pannónia CIG Alapkezelő / Bloomerg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://passion4work.blog.hu/api/trackback/id/tr438137172

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása