Üdvözlünk a Passion4Work blogján!

Passion4Work

Legfontosabb foglalkoztatás-ügyi változások 2016-ban

2016. január 08. - Passion4Work.hu

Csökkent az SZJA

2016. január elsejétől a személyi jövedelemadó általános mértéke 16%-ról 15%-re csökkent. Az alacsonyabb adókulcsot az idei év első napjától megszerzett jövedelemre és keletkezett adókötelezettségre kell alkalmaznunk. Az adó mértékének csökkenésével összefüggésben változnak az adóalap megállapításához alkalmazandó szorzószámok is.

Nőtt az egészségügyi szolgáltatási járulék összege

Az egészségügyi szolgáltatási járulék havi összege 7. 050 forintra nő (tavaly 6. 930 forint volt). Ezt azoknak kötelező fizetni, akiktől nem vonnak le egészségbiztosítási járulékot, illetve ha nem fizetnék, akkor nem lennének jogosultak az egészségügyi szolgáltatások igénybevételére. Ebbe a körbe tartoznak például azok a munkanélküliek, akiknek nem jár semmiféle anyagi juttatás (például álláskeresési járadék).

A kétgyermekes családok magasabb adókedvezményt kapnak

Életbe lépett az a 2014-ben már kihirdetett törvény, amely szerint a kétgyermekes családok magasabb összegű családi kedvezményben részesülhetnek. 2015-ben havi 10. 000 forintnyi adókedvezményben részesültek gyermekenként a kétgyermekes szülők, ez az összeg 12. 500 forintra nő január elsejétől.

munkaeropiac-foglugyivalt-1200x628px-3.png

Változik a GYED

2015. december 31-ét követően a GYED egységesen a gyermek 2 éves koráig jár, ha az igénylő rendelkezik a szülést megelőző két éven belül 365 nap biztosításban töltött idővel. Vagyis egy év társadalombiztosítási jogviszony megléte a gyermek kétéves koráig jogosít majd ellátásra. Fontos és kedvező szabály, hogy ennek az időnek nem kell folyamatosnak lennie. Korábbi szabályok szerint csak addig lehetett a GYED-et folyósítani, amennyi ideig a szülés előtti két évben az anyuka biztosított volt. Az ellátás a gyermek 2 éves koráig csak annak az anyának járt, aki rendelkezett ezen időszak alatt 562 nap biztosításban töltött idővel.

Emellett fontos változás az is, hogy megszűnik a 60 napos folyósítási korlát, miszerint, ha a GYED első igénybevétele a gyermek 1 éves kora után történik, akkor az ellátás folyósítása 60 napig szünetel. A változások csak a 2016. január elsejét követő gyed-igénylésekre vonatkoznak.

Magasabb kiküldetési térítést kapnak a gépkocsivezetők

A munkavállalót januártól is legalább napi 500 forint napidíj illeti meg belföldi kiküldetéskor, a gépkocsivezetők napidíj-átalányt kaphatnak, amelynek az összege 3 ezer forint.

A napidíjnál korábban meghatározták, hogy az élelmezéssel kapcsolatos többletköltséget fedezi, az új rendelet viszont egyszerűen csak többletköltséget említi. Emiatt kimaradt az új rendeletből az az előírás, hogy ha a szállodai számla a kötelező reggeli árát is tartalmazza, akkor 20%-kal csökkenteni kell a napidíjat. Változatlan maradt az a szabály is, ha a rendszeresen kiküldetést teljesítő munkavállalónak a munkáltató havi átalányt állapíthat meg. Ennek az összegét az egy napra megállapított napidíj-átalány és a havi átlagban kiküldetésben töltött naptári napok figyelembevételével kell meghatározni.

Eddig nem létezett, új előírás vonatkozik – a 6 órát meghaladó kiküldetés esetén – a belföldi közúti árufuvarozásban és személyszállításban gépkocsivezetőként és árukísérőként foglalkoztatottakra. Számukra a napidíj-átalány 3 ezer forint, feltéve, hogy a munkáltató – a kiküldetés többletköltségeire tekintettel – más juttatást nem ad nekik.

Elindult a Nők 40+ program

A január elsején induló programban azok a legalább 1 hónapja álláskeresőként nyilvántartott nők vehetnek részt, akik 60. életévüket betöltötték, esetükben a jogosultsági idejüket nem veszik figyelembe. Beléphetnek továbbá az 55. életévüket betöltöttek is, nekik azonban rendelkezniük kell legalább 37 év jogosultsági idővel.

Azoknak a munkaadóknak, akik vállalják, hogy a program keretében foglalkoztatják a célcsoportba tartozó nőket, a munkabér és a ténylegesen kifizetett szociális hozzájárulási adó együttes összegének 100%-át téríti meg az állam.

Cafeteria

Mivel 2016-ban 16-ról 15%-ra csökken az SZJA kulcsa, így a természetbeni juttatásokat terhelő adó összege is csökken – ennek megfelelően a munkáltatónak célszerű megváltoztatnia a cafetéria összegét. Az adómérték csökkenésével, a munkavállaló több nettójuttatást kaphat oly módon, hogy az a munkáltatónak az adókkal együtt ugyanannyiba kerüljön, mint előző évben.

Forrás: profession.hu, munkajog.hu, szakszervezetek.hu

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://passion4work.blog.hu/api/trackback/id/tr318251332

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása