Üdvözlünk a Passion4Work blogján!

Passion4Work

FIATALOK ÁLOMMUNKAHELYE

2016. szeptember 02. - Passion4Work.hu

Egy 2015-ös munkaerő-piaci felmérés szerint a 18-25 év közötti fiatalok mindössze 16%-a igényli, hogy rendszeresen, irodában dolgozzon. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nem szeretnek csapatban dolgozni, sőt: fontos számukra a közösség, egész egyszerűen csak arról van szó, hogy szívesebben dolgoznak egy virtuális team tagjaként. Ez a közösség-központú hozzáállás kihat arra is, milyen típusú szervezet mellett kötelezik el magukat szívesen; sokkal vonzóbb számukra egy innovatív környezet, mint a hagyományos hierarchikus berendezkedés.

Ez persze a munkaadói oldalon is komoly fejtörést okoz többek között a hosszú távú elkötelezés szempontjából, hiszen az Y és a Z-generáció is erősen projektszemléletű (még ha ők nem is tudják mi is az igazából), ami mellett a lehetőségek szó szerinti határtalansága is befolyásolja döntéseiket. Számukra nem probléma egyik munkahelyről a másikra váltani. De ennek a generációnak nemcsak a csapatmunka fontos: legalább ekkora szerepet játszik munkahely-választásukban az is, hogy a kínált pozíció betöltésével hogyan tudják megtartani az egyensúlyt munka és magánélet között. Nagyon gyorsan tanulnak, és szeretik saját maguk felfedezni az újdonságokat. Munkaadóként tehát szem előtt kell tartani, hogy az önképzéshez szükséges eszközök és anyagok könnyen hozzáférhetőek legyenek számukra. Önállóságuk nemcsak a tanulási módszerekben nyilvánul meg. Legtöbbjüknek kiemelkedően fontos a perspektíva, az előrelépési lehetőség – sokan terveznek közülük saját vállalkozást is. Lelki szemeik előtt olyan példaképek lebegnek, akik valós, elérhető személyek. Youtuberek, start-up cégek vezetői, akik magukat alkották meg vállalkozásukat, saját erejéből lettek elismertek.

Míg az X-generáció számára a kereset, az Y számára pedig a társas kapcsolatok kialakítása volt fókuszban munkakereséskor, addig a Z-generáció lojalitása már nagyban az ideális munkakörnyezettől függ. Tisztában vannak a legfrissebb technológiai újításokkal, amelyek segítségével a rendelkezésükre álló, hatalmas információ-mennyiségből könnyedén kiszűrik a számukra releváns tudásanyagot. Ez természetesen álláskereséskor sincs másként: jelentkezés előtt részletesen utánanéznek, hogy az adott cég megfelel-e igényeiknek, elvárásaiknak. És hogy mik ezek az elvárások? Az ideális munkahely – a kreativitás és a személyes fejlődés támogatása mellett – a társadalmi szerepvállalásban is aktív, és hangsúlyos CSR-programmal rendelkezik: a legújabb generáció számára ugyanis nagyon fontos, hogy úgy érezzék, munkájukkal a világot is jobbá tehetik.

A munkaadóknak tehát nincs könnyű dolguk, hiszen a legfiatalabb generáció néhány év múlva uralni fogja a munkaerő-piacot, de korántsem lehetetlen azonban őket megszerezni és megtartani – csak időben kell elkezdeni a felkészülést. A megszokott HR megoldások azonban nem működnek, illetve nem működnek olyan hatékonysággal, mint korábban. Ezért sok esetben paradigmaváltásra van szükség és más megoldások is szükségesek, amelyek lehet, hogy pénz és időigényesek, de közép és hosszú távon képesek megelőzni a prognosztizálható munkaerő-piaci gondokat. Egy ilyen paradigmaváltás lehet például, hogy a fluktuációs toborzások helyett a fókuszt a megtartásra (képzés, motiválás) és az új munkaerő-piaci viszonyok jobb megismerésére kell helyezni. A Passion4Work is ajánl egy olyan speciális vezetőfejlesztési tréning és mentorálási programot (EQ-Express), amely elsősorban a generációk (X-Y-Z) közötti megismerés fejlesztésén és közös együttgondolkodásán keresztül ér el eredményeket. A program részleteivel kapcsolatban, kérjük, keressen minket bátran a honlapunkon megtalálható elérhetőségeink bármelyikén.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://passion4work.blog.hu/api/trackback/id/tr3911671466

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása