Üdvözlünk a Passion4Work blogján!

Passion4Work

Mit ne csinálj a közösségi hálókon

2015. október 06. - Passion4Work.hu

Mit ne csinálj a közösségi hálókon

Nem csak a jó önéletrajz, motivációs levél és a lehengerlő e-mail megírása és elküldése a fő feladatunk az állásra való jelentkezés előtt. Ezek mellett igen jelentékeny szerepet tölt be a munkáltatók körében a Facebook-, Twitter-adatlapunk megtekintése is. Ennek tükrében szeretnénk néhány tanáccsal szolgálni, hogy mit ne csináljatok a közösségi hálókon, amellyel elkerülhetitek, hogy romba döntsétek az eddig jól felépített jelentkezési stratégiátokat. Azt sem szabad elfelejtenünk, hogy ugyan bármit megoszthatunk az ismerőseinkkel, ám nem biztos, hogy azok számukra is ugyanúgy tetszeni fog, esetleg rossz véleménnyel lesznek rólunk. Ezért azt tanácsoljuk, minden megosztás előtt mérlegeljük a tettünket, s ez a tipp kiterjedhet az élet minden területére is! :)

Manapság egyre nagyobb hangsúlyt kap, hogy a siker egyik feltétele a széles kapcsolatrendszer és kapcsolati tőke. A közösségi hálóknak hála, napjainkban pofonegyszerű módon lehet számtalan emberrel kapcsolatba kerülni és a már meglévőek ápolni.
A LinkedIn és a Facebook mindenki számára megadja a lehetőséget, hogy tudatosan és minél egyszerűbben tudja kezelni ismeretségi köreit, valamint fenntartsa „személyes márkáját”.

Bizony-bizony, jól olvasod, ma már te is válhatsz márkává, ha ügyesen építed fel magad és személyes profilodat. Aki fent van ezeken a közösségi oldalakon, sőt mi több aktív használója, az folyamatos kommunikációt folytat a cyber közösségben. Azonban ahogy a valós életben, úgy itt sem mindegy, hogy mit kommunikálunk és hogyan.

Ahhoz, hogy jó kép alakuljon ki rólad, vonzó profilt kell készítened (és itt most nem a csücsörítős fotókra gondolunk :)).

Egy jó LinkedIn profil kifejezetten alkalmas arra, hogy felkeltsd a kiválasztási szakemberek figyelmét. Ugyanakkor a Facebook profilodon sem mindegy, hogy mit lát a fejvadász, vagy az esetleges leendő céged HR-es munkatársa.

Egy visszafogott profilkép sokszor sokkal többet mondhat, mint egy olyan kép, ahol épp a haverokkal készülődsz a szombat esti bulira.

 
Minden egyes poszt, fotó vagy hozzászólás kitételénél mérlegelj, gondolj bele, hogy nem feltétlenül csak ahhoz jut el, akihez szeretnéd. A digitális lábnyomod igenis elég könnyen benne marad a virtuális világban.

Bővítsd az ismeretségi köreidet, de ahelyett, hogy „megböksz” valakit vagy like-olod, írj neki személyes üzenetet, oszd meg vele, honnan is ismeritek egymást.

Azonban van lehetőséged arra, hogy inkognitóban maradj:

A legfontosabb, hogy állítsd be a profilodat úgy, hogy semmi se legyen látható a nem ismerőseid számára! A lentebb látható képeken láthatjátok, hol találhatjátok ezeknek a funkcióknak a beállítását. A „Ki láthatja a jövőbeni bejegyzéseimet?” résznél az „Ismerősök” opciót ajánlott választani.

 facebook.jpg

facebook_2.jpg

Ez azt eredményezi, hogy bármit, amit megosztasz, írsz az adatlapodra, csak az ismerőseid láthatják. Akkor van gond ezzel, ha a leendő főnököd egy ismerősöd ismerőse. Az oldalfalon a Facebook mutatja, hogy épp mit like-olt az ismerőse, s ha esetleg a te másnapos képedet, akkor nem jó esélyekkel indulsz a hamarosan eljövő állásinterjún. :) Ennek persze kevés esélye van, de van rá mód, hogy az ismerősök ismerőse láthatják a képeket, bejegyzéseket, főleg, ha megjelölnek rajta.  Ám ezt is kiküszöbölheted a lentebb látható kép segítségével: beállítások/Idővonal és megjelölés/Ellenőrzöd a bejegyzéseket, amelyekben az ismerőseid megjelölnek, mielőtt megjelennének azok az idővonaladon?/Bekapcsolás.

Ezen az ablakon több releváns funkciót is bekapcsolhatsz, amely segíti az inkognitódat.

Azonban van egy bökkenő: a profil- és borítóképedet mindenki látni fogja és nagyban. Ennek fényében kerüld azokat a fényképeket, amelyek kompromittálóak lehetnek! Ne legyen olyan, amikor van benned néhány atmoszféra, hogy finoman fogalmazzunk! :) Találd meg az arany középutat!

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://passion4work.blog.hu/api/trackback/id/tr337896924
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása