Üdvözlünk a Passion4Work blogján!

Passion4Work

A rugalmas (atipikus) foglalkoztatás a kiút

2015. október 28. - Passion4Work.hu

A munkaképes lakosság fogyása az évszázad közepére kritikus munkaerőhiányhoz vezethet Európában: 2050-re kontinensünk lesz a legöregebb régió, a GDP 15 százalékát fogja kitenni a nyugdíj. A Flexibility@Work 2015 elemzés szerint az atipikus, rugalmas foglalkoztatási formák jelenthetik az egyik megoldást, amelyek ráadásul a feketegazdaság visszaszorítását is segíthetik.

A munkaképes lakosság fogyása 2050-ig nagyon súlyos munkaerőhiányhoz vezethet – állítja a tanulmány. 2030-ra már a világ 27 országa, köztük Magyarország is öreg társadalommá válik, minden ötödik lakos be fogja tölteni a 65. életévét, míg 2050-re már világszinten is a lakosság 18 százaléka, azaz minden hatodik ember tartozik majd ebbe a korosztályba. Ez azt jelenti, hogy az évszázad közepére 2010-hez képest megduplázódik az idősek népességen belüli aránya, miközben 2015 és 2030 között a munkaképes korosztály növekedési üteme a megelőző 15 évhez képest felére esik vissza. Így 2030-ra az Európai Unióban mindössze 2,6 munkaképes korúra hárul majd egy idős ember eltartása, az évszázad közepére pedig Európa lesz a legöregebb régió, és a nyugdíj a GDP 15 százalékát fogja kitenni.

atipikus_foglalkoztatas-1200x628px-end.PNG

Már most érezhető a társadalom elöregedésének negatív munkaerő-piaci hatása és erre csak ráerősítenek a migrációs egyenleg felborulása, az előítéletekkel teli foglalkoztatási szándék, a megoldatlan szakképzési anomáliák és nem utolsó sorban a magas inaktivitás és a feketemunka, valamint az Y-generáció markánsan eltérő munkavégzési szemlélete. 2050-re azonban mindez sokkal súlyosabb problémát fog jelenteni, amire már most érdemes felkészülni.

A Passion4Work már most is azon dolgozik, hogy akár rövidtávon is, a belső migráció akadálymentesítésével (munkaerő-szállítással, munkásszállás biztosítással), a foglalkoztatási mutatók, így az inaktivitás javításával (a pályakezdők, frissdiplomások, nők, idősek, hátrányos helyzetűek, megváltozott munkaképességűek egyre nagyobb arányú bevonásával, sőt a közfoglalkozottak visszaterelésével a munka világába) segítse az egyensúly helyreállítását.

A rugalmas vagy atipikus foglalkoztatási formák jelenthetik ugyanis az egyik megoldást a kialakuló munkaerőhiánnyal szemben. A fent említett kutatás szerint ez növeli a cégek hatékonyságát: a vállalatok gyorsan tudnak alkalmazkodni a piaci változásokhoz, emellett lehetőségük nyílik arra, hogy véglegesítés előtt felmérjék a munkaerő képességeit, így hosszú távon a legrátermettebb munkatársakat alkalmazzák. De hasonló igaz a potenciális munkavállalókra is. Az atipikus foglalkoztatás például lehetőséget a munka-magánélet arányának a munkavállalói igényekhez történő igazításához vagy a hosszabbtávú kötöttségektől mentes, akár szerteágazó tapasztalatszerzésre is.

Európa legtöbb országában a munkavállalók mintegy 20-30 százaléka dolgozik rugalmas foglalkoztatásban, a legelterjedtebb a mediterrán országokban, valamint Hollandiában és Lengyelországban. Németországban az atipikus foglalkoztatás minden típusa növekedést mutat.

A munkaerő-kölcsönzés a munkanélküliségi spirálból való kikerülésben is fontos szerepet játszik. Sok országban ugyanis a munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó cégek, így a Passion4Work is, a tapasztalatszerzésben is támogatják a potenciális munkavállalókat (P4W Kapunyitási program), akik így a szerződésük lejárta után még könnyebben el tudnak helyezkedni. De a piac-konform szabályozások, például a munkaerő-kölcsönzés esetén a fordított ÁFA is, segítheti a legális atipikus foglalkoztatási formák terjedését, így a feketegazdaság visszaszorítását, nem csoda ezek után, hogy Európában folyamatosan nő, 2012-ről 2013-ra 7,9 millióról 8,7 millió főre emelkedett, a kölcsönzött munkaerő létszáma.

Forrás: profession.hu

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://passion4work.blog.hu/api/trackback/id/tr198028372

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása