Üdvözlünk a Passion4Work blogján!

Passion4Work

Diák mint regisztrált munkanélküli?

2015. november 05. - Passion4Work.hu

Mielőtt belemennénk a sűrűjébe, tisztáznunk kell, mit is értünk diák alatt. Az életkorban és a tanulmányának típusában – középiskolai vagy felsőfokú – keresendő a válasz, hiszen már megnevezésében is eltér a kettő egymástól: előbbit diákként, utóbbit hallgatóként aposztrofáljuk.

Milyen feltételeknek kell eleget tenni a munkavállaláshoz diákként?

Már 18 éves kor alatt vállalhatnak munkát, azonban csak gyámhatósági/szülői engedéllyel, valamint 16 és 18 év között nem adhatják a fejüket éjszakai műszakra, emellett 16 évnél fiatalabbak kizárólag szünidőben kereshetnek pénzt. Ezek mellett fontos kritérium a munkavállaláshoz a nappali tagozatos tanulói/hallgatói jogviszony igazolás és érvényes diákigazolvány. Létezik speciális eset is azonban, mégpedig külön jogszabályok alapján tizenhat éves kor alatt foglalkoztathatóak kulturális, művészeti, sport-, hirdetési tevékenység keretében gyerekek is, ám szintén a gyámhatóság külön engedélyével.

Miután tisztáztuk, mit is jelent a diák, s a munkavállalásukról kapcsolódó alapvető információkat, feltehetjük azt a kérdést, miszerint lehetnek-e regisztrált munkanélküliek?

diak_mint_regisztralt_munkanelkuli.PNG

Nem lehetnek. A törvényi hivatkozás alapján azt kell mondanunk, hogy az 1991. évi tv. – foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküli ellátásról szóló törvényben az álláskereső az a személy, aki oktatási intézmény nappali tagozatán nem folytat tanulmányokat [58. § (5)] bekezdés d) pont.

Amennyiben esti/távoktatásban lévő/levelező tagozatos diákról beszélünk, úgy ő lehet regisztrált álláskereső.

Mivel egy passzív hallgató jogviszonya és tanulmányi kötelezettsége folytatódni fog, így a követelményeknek (illetve jogviszonya nem is szűnt meg), miszerint a felajánlott állással élnie kell, nem tud eleget tenni. Így nem lehet regisztrált munkanélküli, még passzív státuszban sem.

Azonban nem is kell gondolkodnod a munkanélküliségen! A Karrierportálunkon számos állás közül csemegézhetsz, s garantáltan meg fogod találni a hozzád illő munkát, persze, ha elmúltatok 18 évesek. Sőt, most 100. 000 forint nyertese is lehetsz! Regisztráljatok az oldalunkon:

https://p4wkarrierportal.hu

 

A bejegyzés trackback címe:

https://passion4work.blog.hu/api/trackback/id/tr248053212

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása