Üdvözlünk a Passion4Work blogján!

Passion4Work

2017-ben milyen cafeteria csomagokra lehet számítani?

2016. december 14. - Passion4Work.hu

2017. január 1-től jelentősen változik a nem pénzben nyújtható juttatások adózása, emiatt a korábbi években már megszokott cafeteriaelemek kikerülhetnek a választható juttatások köréből, az adómentesen nyújtható juttatások pedig új elemekkel bővülnek. Az év végéhez közeledve a vállalatokat kihívás elé állíthatja egy olyan juttatási rendszer kialakítása, amely a munkavállalók igényeit maximálisan, de minimális adminisztráció mellett szolgálja ki.

cafeteria-1200x628px.png

 A korábbi években népszerű cafeteria elemeinek jelentős része – ideértve az Erzsébet-utalványt, a munkahelyi étkeztetést, az iskolakezdési támogatást, a helyi utazási bérletet, az iskolarendszerű képzés munkáltató által átvállalt költségét, továbbá az önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztári, egészségpénztári és önsegélyező pénztári hozzájárulásokat – 2017-től már csak a jelenleginél jóval kedvezőtlenebb adózási feltételekkel juttatható a munkavállalók számára. Ez azt jelenti, hogy az előbbiekben nevesített juttatások után a kifizetőnek 14 százalékos egészségügyi hozzájárulás helyett már 27 százalékot kell fizetnie.

Újdonság azonban, hogy 2017-től béren kívüli juttatásként adható pénzbeli juttatás is, továbbá az óvodai szolgáltatással is bővül az adómentesen nyújtható juttatások köre. Mindemellett továbbra is adómentesen biztosítható a sportrendezvényre és kulturális szolgáltatásra szóló belépő, valamint a meghatározott feltételek mellett nyújtott lakáscélú támogatás.

Az új elemek közül várhatóan osztatlan sikert élvez a pénzbeli juttatás, melynek éves – jogviszonyban töltött napokkal arányos – keretösszege 100 ezer forint. A pénzbeli juttatás éves keretösszegét meghaladóan adott juttatás nem önálló tevékenységből származó jövedelemként adókötelessé válik. Érdemes odafigyelni a juttatás időzítésére is, mivel ha ezt az összeget nem az elszámolás hónapjában utalják, hanem csak a következő havi bérrel együtt, akkor egyhavi összeg elveszhet, hacsak decemberben nem fizetnek kéthavi juttatást a dolgozóknak.

Az étkezés támogatása az egyik legmenőbb juttatás

Rendszeresen a juttatási népszerűségi listák élén végez az étkezés munkáltatói támogatása. Ide sorolható a "hideg" étkezés vagyis a fogyasztásra kész étel vásárlása, de kedvelt juttatás lehet a "meleg" étkezés is, azaz az étkezés biztosítása. Jövőre a régi lehetőség mellett újak is szóba jöhetnek, Fata László cafeteriaszakértő áttekintette a jövő évi palettát.

Fogyasztásra kész étel vásárlása

Az Erzsébet-utalvány 2017-ben is megfelelő juttatás lesz erre. A legfrissebb (várható) szabályok alapján összeghatár nélkül adható majd 49,56 százalékos közteherrel.

Sok utalványszolgáltató 2017-re az ajándékutalványa felhasználási körében is megjeleníti a fogyasztásra kész ételt. A legfrissebb (várható) szabályok alapján összeghatár nélkül adható majd 49,56 százalék közteherrel ez is.

Meleg étkezés, étkezési szolgáltatás biztosítása

Munkahelyi étkeztetés a klasszikus munkahelyi ételfogyasztás a legfrissebb (várható) szabályok alapján összeghatár nélkül adható majd 49,56 százalék közteherrel.

Széchenyi Pihenő Kártya vendéglátás alszámla jövőre is éves 150 ezer forint értékig ad lehetőséget várhatóan 34,22 százalék  közteherrel, hogy étkezőhelyeken fizessünk vele. A keret felett itt is valószínű, hogy 49,56 százalék közteherrel számolhatunk.

Az Erzsébet-utalvány 2017-ben is megfelelő juttatás lesz a meleg étkezés támogatásához is. A legfrissebb (várható) szabályok alapján összeghatár nélkül adható majd 49,56 százalék közteherrel.

Sok utalványszolgáltató 2017-re az ajándékutalványának felhasználási körében is megjeleníti az étkezőhelyi felhasználás lehetőségét is. A legfrissebb (várható) szabályok alapján összeghatár nélkül adható majd 49,56 százalék közteherrel ez is.

Érdemes a cégeknek elgondolkodnia az óvodai ellátások bevezetésén is, ugyanis 2017. január elsejétől lehetőség nyílik arra, hogy a munkáltató az ingyenesen nyújtott bölcsődei szolgáltatásokhoz hasonlóan adómentesen biztosítson óvodai szolgáltatást és ellátást is.

„Várhatóan jövő évtől az olyan juttatásokat, amelyek 2016. december 31-ig béren kívüli juttatásnak minősültek, egyes meghatározott juttatásként továbbra is lehet biztosítani a munkavállalóknak, a korábbi egyedi értékhatárokra vonatkozó korlátozások nélkül. A juttatásokkal kapcsolatos egyéb feltételeket a 2016. december 31-én hatályos előírásoknak megfelelően továbbra is teljesíteni kell.

A Parlament honlapján jelenleg elérhető információk szerint 2017. január 1-jétől a juttatások után a kifizetőt terhelő adó alapjának korrekciós tétele a korábbi 1,19-ről 1,18-ra módosul. Ezáltal összhangba kerül a többi juttatások alapjaként már ebben az évben is alkalmazott szorzóval. A béren kívüli juttatások teljes adóterhelése így 34,51-ről 34,22 százalékra, az egyes meghatározott juttatások adóterhelése 49,98-ról 49,56 százalékra csökkenhet.

A bejegyzés trackback címe:

https://passion4work.blog.hu/api/trackback/id/tr9512047017

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása