Üdvözlünk a Passion4Work blogján!

Passion4Work

Mekkora lesz a minimálbér jövőre?

2015. november 17. - Passion4Work.hu

Az év vége felé közeledve – a megszokott menetrendnek megfelelően – megindultak a tárgyalások a munkaadói és a munkavállalói érdekképviseletek között a 2016. évi minimálbéremelésekre vonatkozóan. A jövő évi béremelés a nemzetgazdasági ágazatok közül háromban, a kereskedelemben, az építőiparban és a feldolgozóiparban összesen közel 600 ezer munkavállalót érint, akik közül nem kevesen a Passion4Work kölcsönzött munkavállalói közül kerülnek ki, épp ezért árgus szemekkel figyeljük mi is a bérfejleményeket.

munkaeropiac-minimalbernoveles-1200x628px-a.PNG

2015-ben a minimálbér bruttó 105 ezer, a garantált bérminimum bruttó 122 ezer forint. Az előző évhez, 2014-hez képest a minimálbér 3500 forinttal, a bérminimum pedig 4000 forinttal – egyaránt 3,4 százalékkal – emelkedett.

2016 vonatkozásában a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MaSzSz) egy középtávú bérfelzárkóztatásban gondolkodik, amely azt a célt tűzte ki, hogy felzárkóztassa a létminimumhoz a minimálbér nettó értékét. A program lényege, hogy 3 éven keresztül, minden egyes évben – így már jövőre is – 9 százalékkal emelkedne a minimálbér és a szakmunkás bérminimum. A Munkatanácsok Országos Szövetsége pedig a minimálbér 8, a szakmai bérminimum 13 százalékos emelését javasolta. Ennek fényében a minimálbér 113.500 forintra, a szakmai bérminimum pedig 138.000 forintra rúgna. A Munkástanácsok szerint a javasolt emelési mérték az első érdemi lépést jelentené ahhoz, hogy a magyarországi minimálbér nettó összege belátható időn belül felzárkózzon a létminimum-számítások által kimutatott megélhetési költségekhez. Továbbá ahhoz, hogy a szakképzett fizikai munkások és szellemi dolgozók ne csak az országhatártól nyugatra találjanak maguknak elfogadható anyagi elismerést.

A munkáltatók azonban a minimálbér és a szakmunkás bérminimum esetében csak a reálkeresetet szerény mértékben növelő béremelésben tudnak partnerek lenni jövőre (augusztusban zéró infláció volt: idén az első 8 hónapban a kereseteket terhelő járulékok és az szja-szabályok változatlansága miatt a nettó és a bruttó keresetek egyaránt 3,7 százalékkal emelkedtek). A Vállalkozók Országos Szövetsége (VOSZ) rámutatott, hogy a jelenlegi adó- és járulékrendszer keretein belül nem lehet olyan radikális minimálbér és garantált bérminimum emelést megvalósítani a munkahelyek megtartásának és a vállalkozások gazdasági életben maradásának kockáztatása nélkül, amelyet a munkavállalói oldal elképzel.

Hogy mi lesz az eredmény? Az hamarosan kiderül…

Forrás: profession.hu

 

A bejegyzés trackback címe:

https://passion4work.blog.hu/api/trackback/id/tr318086668

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása